ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

неделя, юни 21, 2009

Казах: Изборите - като пакет цигари


„Купуването и продаването на гласове е престъпление” – ни казва строг глас в края на предизборен клип. Тези иначе съдържащи правна истина думи, явно ще намерят мястото си и в долната част на всеки от милионите плакати, които ще залеят страната в близките дни. Аз все пак смятам, че може да се търси и по-добра формулировка на това послание. Например: „Покупко-продажбата на гласове вреди на Вас и на другите около Вас!” или „Купуването на депутатско място повишава риска от развиване на корупция!”... Възможностите са неограничени, важно в случая е краткият текст да бъде обособен в черен правоъгълник.

Колкото поставянето на т.нар „некролози” е отказало пушачите от вредния навик, толкова и строгите послания по повод спазването на закона ще отучат политиците от познатите изборни игрички. В момента има почти пълна яснота кой колко ще вземе от твърдия си електорат и купените малцинствени (и далеч не само) гласове след няколко дни. Това не е особено постижение, тъй като у нас повечето хора в трудоспособна възраст не гласуват. Съответно, щабовете на партиите даже не си правят труда да мислят как да ги излъжат качествено. Звучи нелогично, но точно тази „недомислена” кампания ни дава най-ясна представа за целите на управляващите и опозицията.

Властимащите от вече месец ни обясняват как всичко в държавата процъфтява и как оставането на един или друг партиен вожд е ключ към (съвсем примерно) етническата стабилност на страната. Подобни изказвания не само че не могат да стоплят сърцето на несигурния в професионалното си бъдеще работещ човек, но и генерират негативно отношение към собствените си автори. Човек би се замислил дали привидното самодоволство на управляващите не е някакъв нарочен трик, за да се прелее народната любов към зъбещатата се и все по-примитивна опозиция. Появилите се на преден план лица включват във всяко свое изречение думичката „НЕ”, а твърде рядко у тях се забелязва някакъв даже бегъл поглед напред. След четири години просто ще последва нова смяна на караула.

Споделям всичко това поради една проста причина – предизборната кампания през тази година сякаш е насочена по-скоро към тези, които за израснали с прехода. Ясно е за кого ще гласуват хората от третата възраст, по региони е ясно как ще гласуват малцинствата. Вижда се, че по-възрастните пак няма да се включат. Затова и е някак странно, че политиците ни смятат за поредния „материал”, който се лови с лъжи и изкривен „национализъм”.

Честите сцени на насилие напоследък и последвалите реакции показаха, че младите тук имат нужда да повярват, че са част от държавата си. Същите тези хора преди дни постигнаха страхотни резултати на международен спортен турнир в Турция. От години български студенти се представят достойно на научната сцена, а после стават качествени специалисти.

Обидно е да искаш гласа на такива хора, когато в замяна даваш само евтини лъжи.

Явор Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар