ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

неделя, юни 21, 2009

Ангели и демони


Режисьор: Рон Хауърд
Сценарист: Дейвид Кеп, Акива Голдсман (по романа на Дан Браун)
В главните роли: Том Ханкс, Юън Макгрегър, Стелан Скарсгард, Айлит Зурер, Армин Мюлер Щал, Урсула Брукс, Кармен Ардженциано
Жанр: Драма, Криминален, Трилър

Въпреки противоречията си с Църквата, символистът Робърт Лангдън е потърсен от Ватикана за да помогне в разплитането на мистериозна заплаха. Папата е починал, ще се състои Конклав, а четиримата кандидати са отвлечени. Същевременно Виториа Ветра открива, че от ЦЕРН е изчезнал опасен контейнер с антиматерия. Връзката между двете случки е отдавна забравена организация, наречена „Илюминати”, които се завръщат за отмъщение. Притиснати от малкото време с което разполагат, Лангдън и Ветра обикалят Рим в разшифроване на кодове и търсене на значи, за да спрат Илюминатите, да намерят контейнера с антиматерия и да спасят Ватикана.


ЗА:
През последния месец родните киносалони са изпълнени с плоски продукции за кучета, блондинки и супергерои. Изглежда, че или Холивуд подценява умствения капацитет на киноманите, или въпросната ситуация е затишие пред буря. Във възможно най-положителния смисъл, който можем да вложим в ,,буря“. Едва ли има някой, който да не помни лудницата, настъпила по книжарници и кина покрай ,,Шифъра на Леонардо``. Е, три години по-късно Рон Хоуард ни поднася поредната екранизация на роман на Дан Браун. Почитателите на мистериите, на опасностите и на заплетените ситуации със сигурност ще бъдат очаровани. Въпреки че докато гледаме,,Ангели и демони“ е много възможно да започнем да го сравняваме с романа-майка ,,Шестото клеймо“, трябва да сме наясно, че все пак това е филм, базиран на книгата. А не прожекция на всяка отделна нейна страница.
Присъствието на Том Ханкс, придружено от впечатляващи декори, необходимата доза неизбежен съспенс и впечатляващ саундтрак са достатъчна причина за да гледате филма. Освен всичко останало има много голям шанс да не усетите как ще минат два часа и как мистериите и загадките на ,,Ангели и демони“ ви въвличат дълбоко в същността си. От началото до края на историята напрежението расте. Умението на режисьора да изпипва до полусъвършенство отделните елементи на филма е похвално, още повече когато става дума за пресъздаване на известен роман. При всички положения е неизбежно сравнението с книгата, но и ,,Шестото клеймо“ и ,,Ангели и демони“ заслужават отделни впечатления. В крайна сметка поредната екранизация на произведение на Дан Браун ще бъде много успешна. Историята е увлекателна и плавна, действието не е тромаво, а ефектите впечатляващи – все причини да отделите от времето си за това събитие в киносалоните този месец.

Десислава Желева


ПРОТИВ:
С добри впечатления от „Шифърът на Леонардо” и изумяващ трейлър, „Ангели и демони” по романа на Дан Браун „Шестото клеймо”, бе очакван с нетърпение. След шума и бурните реакции, предизвикани от „Шифърът” съществуваше мнението, че новият филм ще бъде на ниво. Разочарованието на 15 май беше голямо. Ако сте чели книгата, наистина не си правете труда да гледате филма. Основната линия се запазва – има го Робърт Лангдън, има ги Илюминатите, има ги кодовете и убийствата. Но приликите свършват до тук. Адаптиран като продължение, въпреки че действието на „Шестото клеймо” хронологически се развива преди „Шифърът на Леонардо”, филмът подменя ключови моменти от историята. Един от примерите е спасяването на кардинал Баджа, който в книгата умира. Тази промяна в сюжета на случващото се прави филма доста неадекватен, накъсан и трудно поносим. Сякаш са дали на малко дете да нареже сцените и после да сглоби случките. Опитът да се постигне динамика, която да спре дъха на зрителя, само го кара да се навъси леко докато осмисля случилото се преди две сцени. Същия ефект може да постигнете със всеки филм, който си пуснете и на всеки десет минути прескачате по десет.

Друга слабост е липсата на интрига. Ако в „Шифърът на Леонардо” развръзката бе изненада за тези, които не са чели книгата, то тук от самото начало прозира кой е антагониста. Значимо по-малко са заплетените кодове тук, мистериите са сякаш по-малко мистериозни и ако не беше нишката за краткото време с което разполагат главните герой, явно основен ключ в изграждането на сюжета, всичко би изглеждало съвсем просто и лесно. Да не говорим пък за факта, че на места човек остава с чувството за реклама на забележителностите на Рим и Ватикана, от колкото за филм.

За нивото на актьорите не може да се даде твърда оценка, тъй като не можем да предполагаме как биха се представили, ако сценарият бе по-добър. Още в „Шифърът” Том Ханкс влезе в кожата на протагониста, а тук можем само да проследим развитието му. Изборът на Юън Макгрегър за ролята на шамбелана е също добро попадение от гледна точка на доброто пасване на образите.

Единственото, може би, приятно нещо в „Ангели и демони” е музиката. Ханс Цимер се е постарал да създаде един забележителен фон на действията, с който прави престоят в киносалона по-приятен. Тематичната песен на „Шифърът на Леонардо” тук се явява като основна тема на сцените в които Лангдън върви по „Пътя към Илюминацията”.
Силни актьори. Силен роман. Слаба екранизация.

Жени Гутева

Няма коментари:

Публикуване на коментар