ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

петък, ноември 13, 2009

Търси се домът на Яворов


Всички изпадаме в заблуди, някои от тях обаче са приятни

Няма нищо по-хубаво от това да се загубиш. Така попадаш на места, към които никой не би те упътил, а се оказва,че си струва да се видят. Още по-забавно е, когато от самото начало си изпаднал в дълбока заблуда и си мислиш, че отиваш в Индия, а накрая откриваш Америка. И ако мислите, че подобни истории не могат да ви се случат, то дълбоко се лъжете.

Да си представим, че сте запален турист, пътешественик и търсач на печати за книжката ви „100-те национални туристически обекта”. Уви, времето тези дни не ви дава никакъв шанс да поскитате. Вие обаче сте непримирими и решени на всичко. Вадите книжката си и започвате да търсите възможно най-близкото и същевременно екзотично място, което още не сте посетили. Нещо в София, разбира се. Защото трябва да признаем, че столицата гъмжи от забележителности, покрай които софиянци минават забързано всеки ден, без да забележат. В зоологическата градина животните са се прибрали, Университетът не е никаква забележителност за вас, на хрампаметника “Александър Невски” сто пъти сте му обрали печатите, музеите са твърде предвидими за вашата авантюристична натура…

И тогава погледът ви се спира на „Къща-музей на Пейо К. Яворов”. И веднага в главата ви изплува образът на триетажната сграда на ул. „Раковска” и разигралата се там трагедия. Поетично и вълнуващо!

Яворов живее на този адрес с любимата си Лора след завръщането си от фронта. Историята на тяхната бурна любов е като сюжет на древногръцка пиеса или турски сериал. Цяла София е разтърсена от нелепата смърт на Лора и двата опита за самоубийство на Яворов. Всички те са се случили в малкия им апартамент на ул. „Раковски”. Обзавеждането е изцяло дело на Лора. Тя специално подрежда кабинета на любимия си, за да му осигури уютно място за работа. Той обаче успява да напише само едно нещо там - предсмъртните си думи. Лора умира при нелеп инцидент - в пристъп на ревност заплашва Яворов, че ще се самоубие и натиска спусъка на револвера му. Той обаче се оказва зареден. Поетът се опитва да я догони в смъртта, но куршумът не го убива, а само го осакатява.

Роклята, която е носила фаталната красавица онази вечер, също можете да видите сред експонатите в къщата, както и сватбените дрехи на Яворов, а портретите им са окачени в хола. Целият етаж, обитаван от двойката, е подреден по безупречния вкус на Лора - една от най-забележителните жени в следосвобожденското ни общество.

И докато очите ви се насълзяват, гледайки този дом, излязъл като от филм, се оказва, че вие всъщност сте направили грешка. Една прекрасна грешка. Не сте посетили къщата на Яворов, където ще получите печат. Когато отворите книжката си, ще разберете, че в залисията си не сте прочели „гр. Чирпан”.

Не съжалявайте. Вие сте открили една мъничка, лично ваша си Америка. А какво става в Индия тогава?

Къщата в Чирпан е родният дом на поета. Намира се в централната част на града и съхранява предмети, свързани със семейството и живота на Яворов. Състои се от битова и експозиционна част. Първата включва три стаи - кухня, гостна и “Пейова стая”. По-късно - през 1973 г., до къщата е изградена експозиционната зала, където (в добрия стар социалистически стил) е проследен животът на Яворов от детските му години в стария Чирпан доранната му смърт. Вероятно ще ви бъде интересно да видите оригинални документи, снимки и вещи, свързани с живота на поета.

Препоръчвам ви да посетите това място през пролетта, когато яворът в тихия двор на къщата се разлиства. Тогава ще успеете да оцените истински достойнствата не само на музея, но и на самия Чирпан.

А дотогава - порадвайте се на грешките си и непременно опитайте да се загубите.

Денка Колева

Няма коментари:

Публикуване на коментар