ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

неделя, юни 21, 2009


Събитие на месеца: Започна поливането на изпитите

Държим да отбележим, че сме изключително радостни от факта, че именно в юбилейния пети брой на нашия вестник имаме честта да обърнем внимание на подобно важно академично събитие в глобалния и локалния студентски живот. Честито, колеги!
И за да ви бъдем максимално от полза, ви предлагаме нещо, за което ще трябва да впрегнете само една от оцелелите си 3 мозъчни клетки след изключително натоварения и изпълнен с безсънни нощи семестър. Както винаги, ще се въздържим от съвети от спиртно естество, тъй като вярваме безпределно във вашата компетентност. За ваше улеснение предложението става за мезе на всичко (дори на натурален сок и количка).

Необходими продукти:
· Яйца (с птичи произход и брой в зависимост от поливащите; ние препоръчваме по 2 на средноящен човек);
· Майонеза (една опаковка от 250 гр. би трябвало да е напълно достатъчна; дали ще е класическа, или овкусена с нещо - зависи от вас); може да се замени и с топено сирене;
· Горчица, кетчуп, чеснов сос и така нататък – колкото и каквото можете да свиете от най-близката дюнерджийница;
· Нещо зеленикакво – магданоз, копър или друго тревоподобно;
· Щипка сол и подправки (пак на вкус);

Необходими пособия:
· Тенджера (за предпочитане с капак);
· Онзи прилично чист котлон, който сте използвали и за предишните ни рецепти;
· Нож;
· Чиния (колкото по-плитка и разлата, толкова по-добре);
· Лъжица и/ или вилица;
· Купичка или чиния със среден размер;
· Малка лъжичка;

И така, първо и основно сварявате твърдо яйцата.[1]
След като този кошмар остане зад вас, внимателно използвате ножа, за да разрежете яйцата по дължина, както са си с черупките, след това още по-внимателно вземате само ядивната част и най- най- най- внимателно подреждате получилите се ладийки в чинията.
С помощта на малката лъжичка вадите жълтъците и ги изсипвате в купичката/ чинията. Добавяте всички останали продукти - без зелените - и с вилица, лъжица, пръсти, зъби или с каквото стане, скашквате всичко максимално. След като се уверите неколкократно, че сместа е 100% кремообразна, пак с помощта на малката лъжичка пълните местата, от които някога сте извадили жълтъците.

Когато сте се преборили и с това, горещо ви препоръчваме да си направите малка почивка и да докоснете творческата част от себе си. Тогава впрегнете въображението си и използвайте зеленината и каквото имате под ръка, за да може да придобие приготвения с толкова усилия деликатес вид, достоен за гръмкото име „Фаршировани яйца”.Може да се сервира веднага, може и да почака на хладно. Докосва душите на поканените и показва нежна грижа от стана на домакина/ домакинята. И само помнете: полят – взет!

Галя Младенова


[1] За тези, които имат смущения при този комплициран процес: това означава да напълните до половина с вода тенджерата, да прибавите щипката сол и да я сложите на котлона да заври. Когато започне да съска и да става на балончета, слагате яйцата и засичате 7- 10 минути (зависи от часовника), спирате котлона и хващате тенджерата с нещо огнеупорно (ако нямате, и чорапи могат да свършат добра работа, а тяхната чистота е допълнителен елемент, на който е по-добре да не се спираме). След това внимателно изливате горещата вода на подходящо място и чакате яйцата да изстинат. При нужда от допълнителни разяснения изчакайте излизането на редакционната ни книга „Връх на простотията”, която ще се продава с 50 % намаление срещу представяне на студентска книжка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар