ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

неделя, юни 21, 2009

Епопея на забравянето



Материалът е по повод внесеното от Деканското ръководство на Философски факултет предложение за увеличаване мерките за сигурност на територията на Софийския университет:
„Във връзка с будещи тревога събития на територията на университета, на 08.05.2009г. Деканското ръководство на Философски факултет постави пред Академичния съвет на Сoфийския университет въпроси, свързани със сигурността на работещите и обучаващите се в него”.
Информацията е публикувана на интернет страницата на Философския факултет.

Тихомир Рачев е член на Студентски съвет от началото на академичната 2008/2009г. Заедно с останалите си колеги той се включва в дълго водената борба на Философския факултет за извоюване на отделна сграда, в която да се съберат специалностите, за които не може да се предостави самостоятелно университетско помещение. Но това не е единственият проблем. Събитията от последния месец показват, че Философският факултет е ощетен не само от липсата на сграда, но и откъм пълноценна академична атмосфера. Помолихме Тихомир Рачев за коментар по случая „Увеличаване мерките за сигурност на територията на университета”, защото самият той е бил един от студентите, срещу които миналия месец е бил насочен пистолет в двора на факултета. Притежателят на оръжието се оказва един от служителите на фирма, обитаваща същата сграда, в която студенти от Софийския университет получават своето висше образование.

На какво се основава петицията, която преподаватели и студенти от катедра „Европеистика” смятат да представят на завеждащия катедра, декана на факултета и ректора на Софийския университет?
На първо място – на факта, че нивото на сигурността на работещите и обучаващите се във Философския факултет, става все по-ниско. Като прибавим към това и неакадемичните условия, в които протича образователният процес, престижът на целия университет започва да се уронва. А това е последното, което искаме. Не можем да се съгласим да бъдем обучавани в сграда, в която се намират офиси фирми, както и голяма част от лекциите и упражненията на студенти от още четири факултета. По този начин се създава изкуствено напрежение помежду ни, от което никой няма нужда.
След инцидента по време на пролетното почистване ръководството на Философския факултет поднови своята "борба" за един от блоковете на кампус "Изток", сега стопанисван от БАН. Надяваме се, че в навечерието на празника на факултета ще се сдобием с още един блок, който да приюти онези специалности, за които не може да се осигури време и място в някои от останалите университетски помещения.

Спомена за инцидент по време на пролетното почистване. Какво точно се случи?
По традиция Факултативният студентски съвет организира всяка година такова почистване. Напълно доброволно, студенти се събират и почистват междублоковото пространство и малкия парк, който би бил чудесен кът за отдих, както за преподаватели и студенти, така и за хората, живеещи наоколо. За жалост обаче, това пространство се е превърнало в свърталище на наркозависими младежи, в площадка за строителни отпадъци и гигантска кофа за смет. Инцидентът с оръжието се случи точно пред 2-ри блок. Облегнахме един от чувалите със събрани боклуци на паркирана в двора на факултета кола. Собственикът й - служител на фирма, обитаваща блока - ни направи неприсъща за културния човек забележка, след която веднага преместихме чувала без каквото и да е желание за конфронтация. Не след дълго обаче, по време не изготвянето на списък с имената на почистващите, наша колега реши да използва предния капак на същата кола като подложка. При тази гледка собственикът на автомобила слезе от 2-ри блок и започна словесна саморазправа с насъбралите се студенти. След размяна на реплики се стигна дотам, че този служител на една от водещите интернет фирми в София, между другото, извади пистолет и го насочи срещу студентите. След няколко минути "преговори" пистолетът бе свален и свадата приключи. Веднага уведомихме полицията и ръководството на Философския факултет. Бяха дадени показания от очевидци пред органите на реда. Буквално ни се изсмяха. Никой не се замисли, че очевидно има лица, които внасят съвсем спокойно оръжие в сградата на факултета, без никой да ги провери или спре. В общи линии, такова е нивото на сигурността в кампуса.

Портиерът не се ли намеси, след като видя, че служителят от интернет фирмата отново влиза в сградата със същото оръжие, което до преди минути е било насочено към вас?
Не се намеси, въпреки че пред погледа му бе внесено оръжие в сграда, която приютява не само студенти от няколко факултета, но и офиси на фирми с не малък брой служители, чиято сигурност също бива застрашавана по този начин.

Какво беше мнението на декана на Философския факултет по този повод?
След като беше уведомен, деканът направи всичко възможно, заедно с представителството на ФСС, да бъде спазен правният мир. Придружи до Първо районно управление всички, които свидетелстваха, лично говори с потърпевшите и вложи максимални усилия да не се стига до излишни сензации и последици.

Какъв резултат ще даде внесеното от Деканското ръководство на Философския факултет предложение за увеличаване мерките за сигурност на територията на университета?
Надявам се положителен за работещите и обучаващите се в Софийския университет. Всеки от нас трябва да брани честта и достойнството на най-старото висше учебно заведение в България. Традициите не бива да се потъпкват и забравят с лека ръка. Както ръководството на университета трябва да защитава нашите права, така и ние трябва да защитаваме правата на институцията, от която ще излезем висшисти.

Какво очакваш да се случи, след като бъде прието внесеното предложение?
Надявам се с това решение реномето на Софийския университет да достигне онзи връх, който да го изравни с европейските и световни университети по оношение на сигурността и уважението на студенти и преподаватели към съответната институция.

Силвия Никлева

Няма коментари:

Публикуване на коментар