ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

неделя, юни 21, 2009

Финалите в Източната конференция отблизо


Две нови сили се срещат на финалите в Източната конференция на NBA. Орландо „Меджик” не са достигали до този етап на плейофите от 1996 г. Кливланд „Кавърлиърс” ги достига преди две години, но Леброн Джеймс и неговите съотборници са напълно променени оттогава. „Кавърлиърс” преодоляха лесно дългото отсъствие, а „Меджик” –дълъг и мъчителен път. Единият отбор бе тестван много пъти, докато другият очевидно е на „мачкащ” поход още от месец април. Кливланд поставиха рекорд тази година със своите 66 победи в редовния сезон. В първите етапи на плейофите тимът показа отново, че е най-силният. Но след последните срещи с Атланта „Хоукс” изводът, до който достигна отборът
на Майк Браун, е че трябва да се постигне по-голяма сплотеност в игра. „Меджик” спечелиха осем от последните 11 срещи между двата тима, включително две доста сериозни победи този сезон. Но и двете бяха на домашен терен и ако искат да достигнат до финалите, те трябва намерят начин да спечелят поне един мач в Кливланд, където от своя страна Кавърлиърс са 43-1.


Майк Браун срещу Стан Ван Гънди

„Кавърлиърс” и „Меджик” са водени от двама от най-добрите играчи в лигата, на които не може да се намери заместник за техните позиции. Трябва да отбележим, че Леброн Джеймс и Дуайт Хаурд могат да изведат отборите си и от най-трудната ситуация. Затова, как ще противодейства защитата срещу тях, е винаги основен въпрос за противниците. Детройт „Пистънс” и Атланта „Хоукс” многократно се опитаха да постигнат нещо в дефанзивен план, гледайки брилянтните изпълнения на Леброн. Бостън „Селтикс” и Филаделфия
„Севънти съксърс” имаха някакви постижения, като полагаха усилия да опазят Хаурд. Но никой от двата отбора нямаше достатъчно успех. Обяснението за постиженията разбира се е този, че нито „Кавърлиърс”, нито „Меджик” са отбори „един-човек“. Те имат и други баскетболисти, които могат да решат мачовете с невероятни изпълнения в дефанзивен и офанзивен план. Така че противопоставянето на треньорите се превръща в изключително интересен сблъсък. Майк Браун беше обявен за треньор на годината, а Ван Гънди завърши трети в класацията. И двамата усърдно работят, изкачвайки се по треньорската стълба, като никой от тях не е играл и минута в NBA. Те са повече от ученици на играта баскетбол. Освен битка между Леброн и Дуайт, тази серия обещава да е и битка на треньорските умове.

Пет въпроса


„Меджик”ли ще е по–сериозният опонент за „Кавърлиърс” отколкото „Селтикс”?
Със сигурност. Както видяхме в последната седма среща в неделя, играчите на Ван Гънди не са толкова изморени, колкото тези на Бостън. Ако „Селтикс” бяха продължили, щяхме да видим две лесни победи за Кливланд и още доста трудности за играчите на Док Ривърс. „Меджик” са по-млади, по-здрави и по-свежи. Те доказаха, че са по-добрият дефанзивен отбор от „Селтикс”, които играят без една от звездите си –Кевин Гарнет. Стан Ван Гънди разполага и със защитници, които могат да се противопоставят на Леброн, докато Бостън е
ограничен в това отношение. Последният път, когато „Кавърлиърс” загубиха, въпреки че и Леброн участваше, беше на 3-ти април в Орландо… с 29 точки! А по–рано, на 17-ти март, когато Кливланд побеждават в Орландо, „Меджик” водеха до последната минута
с 1 точка.

Каква е тайната на успеха на „Меджик” срещу „Кавърлиърс”?
Първо, те са страхотен дефазивен отбор. От тук започва всичко. Също така, стрелбата от линията за 3 точки е едно от основните им оръжия. Както „Меджик”, така и Кливланд са отбор със здрава защита, но се представят най-добре, когато могат да концентрират усилията си върху един елемент от играта на противника. Отбор, който има добър положителенм баланс, какъвто е този от Орландо, има по-големи шансове да разчупи защитата на „Кавърлиърс”.

Могат ли възпитаниците на Ван Гънди да спечелят в залата на Кливланд?
Те спечелиха последната седма среща в Бостън. Със сигурност шампионите не се постараха особено много, но помитането в тяхната зала не е никак маловажен подвиг. Така че победата в залата на Кливланд остава без съмнение. „Мисля, че най-важното за нас е да
отидем до Кливланд със същата съсредоточеност, която имахме в неделя” –каза Хауард след победата, –„Това означава да започнем и завършим играта със същата енергия”.

Ще срещнат ли най-накрая в Кливланд нещастието си?
Да. И най-накрая ще видят наистина от какво са направени. Ще видим и дали Мо Уилиамс е готов да понесе голямото напрежение от финалните игри на плейофите. Уилиамс показа нерви в първия рунд срещу Детройт. Той изглеждаше по на мястото си срещу Атланта и все още топката е в неговите ръце в решаващите моменти. Това трябва да се случи и в тази серия. Интересно ще е да се проследи двубоят, за да се види кой отбор може да се справя по-добре в напечените ситуации.

На кой елемент от играта трябва да се обърне най-много внимание?
Грешките. Това са двата най-добри дефанзивни отбора в лигата. Откритите изстрели ще са малко, така че всеки тим ще гледа да притежава колкото се може повече топката. Това ще е ключът към победата дори и при ниска резултатност. Да се пази топката и да се ограничават грешките в нападение са първите и най-важните приоритети на двата отбора.
В срещата, която Орландо загуби в Кливланд през редовния сезон, бяха направени 16 грешки в нападение. А в помитащата победа с 29 точки „Меджик” извършиха само 8.


Прогноза

Да, най-накрая „Кавърлиърс” ще срещнат съпротива. Да, „Меджик” са сериозен противник. И да, Дуайт Хауард е чудовище. Но изводът е, че „Кавърлиърс” са по-добрият отбор, те винаги се възползват от предимството си като домакини и притежават най-добрия играч на света, който показа през първите два рунда, че е на мисия с крайна цел –титлата.

Виктор Иванов

Няма коментари:

Публикуване на коментар