ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

неделя, юни 21, 2009


Преди време едно познато семейство си купи голяма библиотека. Нямаха обаче с какво да запълнят многото й полици, заради това мъжът, като глава на семейството, нареди на жена си да иде и да купи ,,малко книги“. Ей така, на килограм, че да не стои библиотеката празна.
Не зная от къде можеш да си вземеш книга на парче, но със сигурност принципът две за лев и двайсе, или три за два лева все по-арогантно се намества в търговията с книги в София. Реших да проверя по колко вървят имена като Достоевски, Ремарк, Маркес, Гор Видал при търговците на книги на старо.

На сергийката пред Ректората например плешив чичко учтиво ти предлага автобиографията на Чарли Чаплин за два лева и то с уточнението, че ,,луксозният`` и запазен вариант също можеш да получиш, само че срещу сумата от три и петдесет. Цената на Достоевски и Толстой варира между 5 и 15 лева. Всякакви криминални, любовни и трилър романи можете да си купите за два лева парчето.

На площад Славейков обаче ситуацията стои по по-нахално различен начин. Срещу църква св. Седмочисленици на ул. Раковска намерих романа на Гор Видал ,,Сътворението", продаван на скромната цена от 8 лева. Две минути по-късно обаче, вече на заветния Славейков, наперен мъж се опита да ме убеди, че ,,Сътворението``е много рядък роман, има го само на неговата сергия и че едва ли не ми прави услуга, като ми го предлага за 40 лева. Дори беше склонен да намали на 35. Същата автобиография на Чарли Чаплин на друга сергия на Славейков се продаваше за 20 лева. Достоевски, Толстой, Гогол, Гьоте, не падат под 30 лева. В най-добрия случай отново ми беше обяснявано как въпросните книги са в изчерпано количество, с отлично качество и на много разумна цена. Не много отдавна на мен и колегите ми ни се наложи в рамките на ден, два да се снабдим с книга на Умберто Еко, чиято корична цена е не повече от 8 лева. На фона на очевидно големия интерес на клиентите към ,,Как се пише дипломна работа" на Еко търговците предвидливо качваха цената с поне 2-3 лева. Явно книжарите от Славейков си знаят интереса и не се срамят да изстрелват цените до незнайни орбити. Най-изненадана останах обаче, когато за три романа на Маркес ми поискаха 100 лева, като час по-рано на случайна, забутана сергия, някъде из дебрите на София, същите три книги на Маркес се продаваха по 10 лева всяка.

Покупко-продажбата на книги на старо е доста мътен въпрос. Какво пречи на някой книжар, разполагащ се в меката на книгата пл.Славейков, да иде, да си купи есета на Вирждиния Улф за 5 лева и после да ги продаде за 40? Унизително е в същото време да намериш ,,Война и мир`` за петдесет стотинки, ,,Престъпление и наказание`` за лев. Онези, които наистина се интересуват от класически романи, няма как да не са се сдобили с преиздадена версия с дебели корици на любимите си книги, които се предлагат в книжарниците на цена от 20 лева. Но в същото време спекулациите с цените на книги варират от пълното унижение до крайната наглост.

Славейков е все по-проспериращо и процъфтяващо име в бизнеса с търговия на книги. Макар че поетът отдавна не е сред живите, името му е отвлечено в името на ненаситната печалба.

Спи спокойно, Пенчо!

Десислава Желева

Няма коментари:

Публикуване на коментар