ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

неделя, юни 21, 2009

Веселин Топалов - най-силният български шахматист за всички времена


Веселин Топалов е роден на 15 март 1975 г. в Русе. На 8 години баща му го запознава с правилата на шахмата. На 12 г. вече е майстор на спорта, а на 14 г. за Световната си титла за кадети е удостоен със званието международен майстор. На следващата година е втори в света до 16 г., а две години по-късно Топалов е гросмайстор, като през 1993 г. за пръв път попада сред първите 10 в световната ранглиста. Негов мениджър от дълго време е Силвио Данаилов.

През 1994 г. на олимпиадата в Москва побеждава Гари Каспаров и извежда българите до 4-то място. През 2002 г. достига до финал на претендентските мачове за световната титла в другата версия (притежавана от Крамник), но губи от Петер Леко с 1,5 – 2,5. Топалов разделя с Гари Каспаров първото място на големия турнир в Линарес и го побеждава в последната за великия шампион официална партия. Печели и първия супертурнир, проведен в България - Мтел мастърс 2005. На базата на тези успехи и високото си ЕЛО, Веско е поканен да участва в световното първенство в Сан Луис, което вече се провежда
по кръгова система. Топалов в първата половина от турнира постига невероятните 6,5/7 точки и отказва конкурентите. До края турнирът се доиграва и така Топалов става Световен шампион по шах!

През 2006 г. Топалов отново печели Мтел Мастърс в София, след като започва колебливо, но с фантастична игра във втората половина на турнира печели няколко партии поред и изпреварва основния си конкурент Гата Камски. На турнира във Вайн ан Зее разделя първото място с Вишванатан Ананд. През април 2006, ФИДЕ обявява мач Владимир Крамник – Веселин Топалов за ФИДЕ Световен Шампионат 2006. Това е така дългоочакваното обединение на шахматния свят. След дванайсетте партии, мачът завършва 6-6, въпреки че до края Крамник продължава да спори за резултата от неиграната пета партия. На 13 октомври 2006 се провежда един много нервен тайбрек по бърз шах, където Крамник печели с 2,5-1,5. Така Топалов губи титлата си и абсолютен световен шампион по шах става Владимир Крамник. 2007 година е сравнително успешна
за Топалов, той отново разделя първото място във Вайк ан Зее, този път с Левон Аронян и Теймур Раджабов и печели М-тел Мастърс в София. В края на годината той печели и Шампионската лига. Веселин Топалов печели най-силния турнир в историята на шаха – 22
категория. Той завършва с 4 точки преднина, което му донася освен призовото място и награда от 150 000 €. Супертурнирът се провежда в Билбао в края лятото на 2008 г.

М-тел мастърс

На завършилия на 23.05. турнир М-тел мастърс в София, Веско Топалов се класира втори с 6.0, като в последния 10-ти кръг бе принуден да форсира реми с вечен шах срещу китаеца Ванг Юе, а в другата партия, решаваща титлата, Алексей Широв победи Магнус. Карлсен и спечели турнира с резултат 6.5 от десет срещи. Въпреки това Топалов покачи своето ЕЛО с една точка и изпревари отказалия се Гари Каспаров. Така Веско изравни върховото си постижение от 2006 година.

Наум Мороз

Няма коментари:

Публикуване на коментар