ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

неделя, юни 21, 2009

Нокаут от Бургас взривиха Faith

Още с обявяването си, почти месец по-рано новината за предстоящото парти на група Нокаут предизвика еуфория у не един и двама хип-хоп фена. Неслучайно. Тежкият звук на „уличният глас” от Бургас буди носталгия у всички, които помнят времето, когато рап имаше само на касетка, а партитата бяха рядкост-веднъж месечно си беше цял рекорд. Днес партита има по няколко на седмица, но това, честно, си беше уникат.

На 14 май 2009 клуб „Faith” побра доволно количество рап фенове,дошли да зачетат събитието и да избухнат с пълна сила въпреки далеч не-рапърските цени на заведението (повечето от нас сме бедни студенти и 4 лв. За 330 мл гадна бира си е множко). Партито откри Sensei, познат в тези среди като „човекът-рима’’ (и неслучайно). Нямаше човек, който да не си танцува в екстаз на добре познати песнички като „Години минаха”. Следващ се изяви Четката от пловдивската група „Хората на изгрева”. За този, който се кефи на този тип рими избухвацията е била пълна. Четката бе поканен да замести Sistah от търновската банда 187 clan, който беше обявен поначало, но не успя да дойде на събитието.
Готино разнообразие след речетативите беше изявата на бийтбоксъра Trasher заедно с Цецо и Калин (съотвено момчето с китарката и момчето с гайдата). За жалост звукът на китарата се губеше в иначе доста доброто озвучение, Цецо слезе бързо от сцената. Но другите двама продължиха партито под груповите крясъци и аплодисменти. Съчетанието на рап бийта с чисто българския звук на гайдата бе поредното доказателство за комплексността и възможностите на тая музика. Аз бях в тълпата пред сцената, но съм сигурна, че все пак в клуба не е имало човек, който да не е на крака в този момент.

Най-очакваната част от вечерта, най-желаната група за сцената, разбира се, беше оставена за накрая. Моментът, в който събрах всичката си енергия на фона на главоболието и отминаването на часът ми за спане, за да се изнеса на първия ред пред сцената и да дам своя принос към периферията на погото. Нокаут излязоха на сцената в пълно бойно снаражение a.k.a. рими и микрофони плюс здравите бийтове на велики траци като „Граната”, ”Интро”, ”Парен чук”, „Кука на масури” и много други. Тоя клуб сигурно до тогава не е виждал толкова скачане и крещене. И ако е възможно покривът се нажежи още повече когато към ветераните Гайдаря и Газара се присъединиха спряганите за една от най-добрите рап групи в България добричлийте DRS. Уравнението е просто, DRS+ със сигурност означава взривоопасна комбинация и точно това се и случи. А когато им омръзна да си пеят старите песнички партито продължи, както често се случва, с фрийстайл. На сцената се заявиха макар и необявени на флайъра и Негъра от група FARS, Denyo (като вокална половинка на Sensei) и GEM от „Зелената камора”.

Лудницата продължи до малките часове. Без негативни отзиви, без обичайните оплаквания. Освен едно: че свърши. Сега си чакаме следващата доза, нали сме beat junkies.

Дафинка Янкова

1 коментар:

  1. Честно! Много добър текст. За много добра група. From '02 to the '09.. тези момчета са сила! Обичам ги.

    ОтговорИзтриване