ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

неделя, юни 21, 2009

Жените първи във волейбола, мъжете втори


Изключително силно се представихме във волейбола, където жените смляха конкуренцията и в двата турнира – на открито и на закрито, а мъжете завършиха втори в зала.

Възпитаничките на треньора Петър Колев не оставиха съмнения в превъзходството си. В състезанието на закрито, те лесно излязоха от предварителната си група след победи над Германия и Холандия с по 2-0 гейма. Сериозно изпитание за тях беше полуфиналът срещу сънародничките от Техническия университет. Нашите бяха спокойни преди мача, защото знаеха, че са по-добрият тим и неведнъж бяха побеждавали този съперник.


Но колежките от ТУ играха на върха на възможностите си и затрудниха максимално волейболистките ни. СУ взеха първия гейм, но загубиха втория след импулс в играта на съперничките. Все пак, в решителния трети гейм нашите се успокоиха, показаха, че са с класа над ТУ и се класираха за финала. В последствие ТУ взеха мача за 3-4 място и се окичиха с бронзовите медали, а СУ излязоха на финала срещу волейболистките на домакините от университета Боажичи. С решителната подкрепа на българската агитка, която надвика турците в препълнената зала, нашите успяха да преодолеят коравия съперник с 2-0 гейма и да грабнат първото място.
В турнира на открито, момичетата отново срещнаха Боажичи на финала и домакините отново не се дадоха лесно, но в крайна сметка се предадоха и мачът завърши 2-1 за СУ. Волейболистките потвърдиха, че са номер 1 не само на спортното поприще, след като една от тях беше обявена за кралица на фестивала на церемонията по награждаването.

Много малко не достигна на мъжете да повторят успеха на колежките си – те мачкаха съперниците до финала, където драматично загубиха от швейцарците от Цюрих с 1-2. Мачът имаше огромен заряд, защото нашите бяха загубили от същия съперник миналогодишния финал, но тази година вече го бяха победили в груповата фаза на турнира. На швейцарците пък им беше обещана екскурзия до Дубай от техния университет ако спечелят турнира.

СУ имаха малка преднина през първия гейм, която обаче се стопи в края му и борбата стана жестока. При 24-24 скудоумно съдийско решение даде точката на швейцарците и те взеха гейма с 26-24. Във втората част нашите поведоха рано, държаха противника на безопасна дистанция и надделяха с 25-15, довеждайки мача до тайбрек. В третата част резултатът пак вървеше точка за точка, но при 8-7 за СУ, Цюрих взеха 4 поредни точки, което се оказа решаващо за успеха им с 15-10. Огромно разочарование налегна волейболистите ни и те не се зарадваха особено на бронзовите си медали.На награждаването, швейцарският отбор почерпи с бира нашите за утешение и двата отбора си обещаха да се срещнат пак догодина.


Тодор Ковачев

Няма коментари:

Публикуване на коментар