ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

неделя, юни 21, 2009

„Една възможна импровизация по „ЗАДУШНИЦА” на Адам Мицкевич" се роди на сцената на @лма @лтер


На 16 май, събота, бе премиерата на „Една възможна импровизация по „ЗАДУШНИЦА” на сцената театър-лаборатория @лма @лтер. Вдъхновение за поставянето на постановката е обявената от ЮНЕСКО година на Йежи Гротовски, който е вероятно най-значимия реформатор в историята на театъра по света, създател на прочутият театър „Лабораториум”. За да изразят своята съпричастност към делото на Гротовски, от театъра избират Адам Мицкевич, представител на школата на Романтизма и поемата му ,,Задушница”, която е от най-великите произведения в полската поезия.


Магията започна няколко минути преди седем и половина вечерта. Със свещи в ръце, легнали пред входа и акомпанирани от тоновете на две цигулки, трупата на @лма @лтер посрещна своите гости. Когато си за първи път на представление на театъра, както бе в моя случай, не знаеш какво да очакваш. Напрежение се трупа в теб от очакването да бъдеш докоснат от играта на актьорите. Авангардният им подход да въвличат публиката си в изпълнението и да я правят част от него, а не просто статичен наблюдател, засилва завладяващата емоция и допълва усещанията на сетивата. Динамиката на постановката не те оставя нито за миг да загубиш концентрацията си, нито за минута не се разсейваш в странични мисли, защото искаш да видиш още и още, какво се случва в следващия момент. Няма точни думи или кадри, които да опишат тази динамика, да я спрат и разкажат. И това е част от чара. Не можеш да разкажеш какво си видял, то трябва да бъде изживяно от всеки индивидуално. Впечатляваща хореография, която кара дъхът ти да спре и невероятно актьорско майсторство, потапящо те изцяло в атмосферата на пиесата, показаха от театъра-лаборатория.

За актьора-човек и човека-актьор. За духа и вярата, за вътрешния човешки свят. „Една възможна импровизация по „ЗАДУШНИЦА” на Адам Мицкевич” е за тези от вас, които могат да отворят умовете и сърцата си и да бъдат част от „случването”.
Ако искате да разнообразите и обогатите ежедневието си посетете постановка на @лма @лтер. Аз постъпих така. И не съжалявам.

Постановка: Николай Георгиев
Хореография: Петя Йосифова
Музикална среда: Румен Бальозов
В ролята на Ян Енглерт – Стефан Щерев
В ролята на Конрад – Михал Жебровски, Стефан Щерев
С трупата на „@лма@лтер”


Жени Гутева

Няма коментари:

Публикуване на коментар