ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

неделя, юни 21, 2009

Патра – между България и Италия

Патра е малко градче, което се намира на полуостров Пелопонес на брега на Йонийско море. Населението му е около 200 хиляди души. Привидно прилича на някое от нашите куротни градчета. Атмосферата наподобява италианския юг с малките хълмисти улички и многото скутери, които повечето хора използват за придвижване из града.
Централната улица на Патра е едно страшно колоритно и уникално място. От двете страни са подредени магазини, а пред тях едно до друго се сгушват кафенета, които в почивните дни просто преливат от хора. Глъчката в събота е по-силна от тази на рок концерт, но така ще можете да се запознаете с много млади хора, които по нищо не се отличават от тези в западна Европа.

Съветваме Ви да посетите Патра през месец март, когато там се провежда един от най-големите фестивали в света, ще се забавлявате истински, защото градът се изпълва с разноцветни костюми, младите от сутрин до вечер пият и се веселят в центъра на града, а вечерта се местят в клубовете.

Тъй като Италия е изключително близка дестинация (местните използват големите фериботи, с които пътят е около 13 часа; качват се с автомобилите си, вечерят и преспиват на там, а на сутринта са вече в Сицилия), това личи в стила на живот и кухнята, типична за крайбрежието на Йонийско море. Ще забележите и доста прилики с българските гозби. Непременно трябва да опитате т.нар. суфле(нещо като лазаня с различни видове сирена и гъби), пита(пита с плънка от сирена, гъби и шунка), както и от начина, по който приготвят там пастата.

Ваня Богданова

Няма коментари:

Публикуване на коментар