ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

неделя, юни 21, 2009

Последният свободен протест?

„…Млади български юнаци явяват се там, на чела им левски знаци, в очите им плам…” пее с дрезгав, боен глас дядо Пенчо пред Народното Събрание. Той държи високо портретите на Левски и Ботев, оградени в една обща рамка. Зад него множеството скандира: „Свобода! Свобода!”. Датата е 29 април, 2009 г. Повод за протеста е доста „авангарден“ проектозакон на правителството. Той е минал на първо четене и ако бъде приет, новият закон ще забрани протестите пред Парламента, Президентството и Министерски съвет, в близост до военни и други обекти, до сгради на на съдебната власт, на Министерство на отбраната и на МВР, както и блокади на републиканските пътища, на мостове, подлези и надлези. Проектозаконът също забранява да се водят животни и да се използват превозни средства (а велосипеди?!). Глобите ще са от 500 до 3000 лева.

Организатор на протеста е студентското сдружение „Сроксос”. Присъстващите са около 400 души. Към митинга се присъединяват и протестиращите металурзи от комбинат "Кремиковци". Присъстват симпатизанти на „Синята коалиция” и активисти на „Зелените”.
„Да ти ограничат правото на протест значи да ти ограничат правото на несъгласие?! Това значи диктатура! Управляващите обвяват война по този начин!” - заявява Мирослав Чакъров от „Сроксос”. Представители на сдружението бяха още Адриана Иванова и Румен Захариев. Сред включилите се бяха също Стоян Михайлов, Иво Божков от „Синята коалиция” и други.

В декларацията си до Народното събрание протестиращите остро осъждат погазването на демократичните права на гражданите, употребата на прекомерна сила от органите на реда, неспособността на държавата да овладее насилието и деградацията сред обществото, както и трагичното положение на образованието.

Показателен е факта, че един полицай нареди на законно протестиращите да се отдръпнат, заплашвайки ги с арест. Опитът му се провали, след негодувание от страна на участниците в митинга.

Дорайд Ал Хафид

Няма коментари:

Публикуване на коментар