ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

петък, януари 15, 2010

Какво да хапнем през януари


Зимната ваканция от реколта 2009 е вече в миналото. Отпразнували сме Коледа и Нова година подобаващо, завърнали сме се с известно нежелание в София и малко по малко започваме да се ослушваме кога и какви изпити ни чакат. В паузите между личните учебни блокове обаче всеки от нас заслужава малко време, прекарано в консумация на вид душевна храна. За някои това е непременно запознаване отблизо касовия филм ,,Аватар``. За други като мен пък киносрещата с Шерлок Холмс и Гай Ричи изглежда по-примамлива. Но всеки луд с номера си..ако все още не сте гледали продължението на ,,Здрач`` и през януари имате възможността да поправите този...(не мога да се пречупя
и да кажа ,,този пропуск``) факт. Но ако се юрнете да водите приятеля си на ,,Новолуние``, ще ви кажа само – недейте. Има сцени, на които той няма да се чувства особено комфортно. Ако все пак решите да не го дразните и да се забавлявате заедно ,,С жени на море`` е приемлив компромисен вариант. Вярно е, че филмът не блести с главозамайващ хумор и брилянтен замисъл, но поне е свеж и ненатоварващ. И като говоря за леки и забавни кинопредложения ,,Планета 51`` заслужава вниманието ви. 3D-нашествието на симпатяги-извънземни може и да ви накара да забравите, че имате 7 изпита да кажем.


Ако душата ви е по-изтънчена може да не я тъпчете с кинокалории. Нов драматичен театър ,,Сълза и смях`` разполага с постановки, които ще подействат на вътрешното ви Аз не само количествено, но и качествено. С други думи – струват си. А и от друга страна театърът предлага на студентите 50 процента намаление от цената на билета. Аз искрено бих ви препоръчала ,,Мармалад``. Пиесата е дело на театър ,,Улицата`` и ако си падате по шантави импровизации, то това е вашата постановка. Но ако сте жена и се намирате във философско извисен душевен период например и в същото време ви се ще да се усмихнете (но на нещо по-така), Нети, Стефания Колева, Силвия Лучева, Нона Йотова, Иска Ангелова и Кристина Янева могат да ви помогнат това да се случи. Всичко, което се иска от вас, е да си купите билет за комедийната драма ,,Красиви
тела``. Народен театър ,,Иван Вазов`` изкушава с нашумялата постановка на Явор Гърдев ,,Козата или коя е Силвия?``.Освен нея в програмата за януари присъстват и заглавия като ,,Вишнева градина`` на Чехов, ,,Идеалният мъж`` на Оскар Уайлд и ,,Сако от велур`` на Станислав Стратиев.

Разбира се покрай изпити може да не ви е нито до театър, нито до филми. Но ако кажете, че и хубава музика не ви се слуша ще сметна, че съвсем сте се сдухали покрай тия изпити. Всеки четвъртък в ,,Маската``, Студентски град, се случва възможно най-приятелското и позитивно караоке. Защо ли? Защото и да пееш фалшиво всички ти се радват. Сряда вечер в ,,Строежа`` пък по закон е ретро парти. Понеделниците обикновено са тематични – хип хоп, алтърнатив, суинг. Е, крайните етно изпълнения липсват, но едва ли някой ще се затъжи за тях.

Каквото и да си говорим, независимо сесия или не, студентът има нужда от въздух. А по какъв начин ще осъществи фотосинтезата остава негов личен избор.

Десислава Желева


Още...

Футболистите на СУ с шанс за титлата


Тимът е само на три точки от лидера, бие и на футзал

Завърши полусезонът в студентското първенство по футбол. В последния си мач за годината отборът на Софийски университет победи този на ХТМУ с 2:0. Головете отбелязаха Иванов от дузпа през първото полувреме и Чолев в края на мача. Възпитаниците на треньора Георги Игнатов категорично надиграха своя опонент, но многото пропуски ги лишиха от по-изразителна победа.

Така СУ ще зимува на трето място в таблицата със спечелени 10 точки от 5 мача (три победи, един равен и една загуба). Със същия актив са съставът на Датския колеж, който тази година се представя изненадващо силно, след като в последните години беше традиционен аутсайдер в надпреварата, както и формацията на МГУ. На първите две места са УНСС (по-добра голова разлика) и ТУ с по 13 точки. Важно е да се отбележи, че СУ има мач по-малко от лидерите, след като двубоят от първия кръг с УАСГ беше отложен и ще се играе напролет. Освен това в директните срещи със зимните първенци момчетата не се посрамиха – завършиха 0:0 с УНСС и разгромиха ТУ с 5:2 в най-добрия си мач за полусезона. Прави впечатление незавидното място в класирането, на което остана НСА – на точка зад СУ, макар и сблъсъкът с момчетата от Спортната академия да бе загубен тежко с 0:3. Многото равни мачове обаче отредиха тази позиция за футболистите на спортната академия.



През пролетния полусезон предстоят седем мача за момчетата на Георги Игнатов. Програмата показва, че те ще са с по-леки противници с изключение може би на Датския колеж и „полицаите” от АМВР. Тимът успя да набере добър точков актив от срещите с добрите отбори в групата и при една победна серия напролет може да се мисли за изключително успешно крайно класиране. СУ никога в историята си не е печелил студентското първенство в София, но ето че сега има реален шанс. След като изпрати миналогодишния сезон повече от успешно с класиране на трето място в областната
надпревара и отпадна на ¼-финал в републиканското първенство, сега отборът отново се е прицелил високо. Класиране сред първите четири в София отново ще изпрати тима на републиканското.

Освен това в края на 2009 г. се изиграха два мача от груповата фаза на традиционния студентски зимен турнир по футзал, който този път ще продължи и през втората половина на януари 2010 г. В тях СУ завърши наравно 1:1 със състава на ВУЗФ, който не участва в първенството на голям терен, и победи Датския колеж с 5:3. Предстоят още два мача в групата срещу УАСГ и ВТУ, като първите три отбора продължават на четвъртфиналите.

Не на последно място в равносметката за този полусезон отбелязваме и третото място, което момчетата завоюваха на престижен турнир в зала в италианския град Милано.

Напролет предстоят нови битки по всички фронтове. Пожелаваме на отбора победи и красива игра.

Ангел Иванов


Още...

четвъртък, януари 14, 2010

На рефера с любов...


Едно от най-колоритните неща в българския футбол е отношението към съдиите. Гневът към мъжете в черно има силата да обединява и заклети врагове, да генерира неконтролируеми истерии и да предизвиква незабравими изказвания. Това се случва вече доста години и лека-полека оправданията със съдиите се превърнаха в клишета. Всички свързани с футбола, от фенове до президенти, се надпреварват да оценяват работата на съдийската бригада с до болка познати фрази. И тази година съдийството беше най-коментираната
тема. По-важна от играта на отборите, резултата, терена, голмайстора... По този повод „Свободен вестник” събра някои от любимите на треньори, шефове и футболисти оправдания
със съдиите след мач:

„Съдията свири 60:40, даже 70:30 в полза на противника”


Според представата на футболните ни деятели съдията трябва педантично да мери всяко свое отсъждане в полза на единия и другия отбор, за да поддържа заветния баланс 50:50. Реферът е длъжен да поддържа равен броя на отсъжданията си в полза на всеки от тимовете. Ако той се провали в тази задача, винаги се намира кой от щаба на ощетения отбор да го упрекне. Все пак футболните ни деятели са хора с повишена чувствителност и един такъв нарушен от съдията баланс не може да им убегне.

„В нашия отбор имаме претенции за няколко спестени картона на противникови
футболисти. Освен това всички спорни положения в центъра ги свиреше в тяхна полза. За капак страничният съдия от близката страна спря две наши голови атаки със съмнителни засади.”


Непосветените в дебрите на нашия футбол биха сметнали подобно изказване за дребнавост. Всъщност, футболните ръководители осъзнават колко равностойни са отборите у нас и как мачовете се решават от дребните детайли. Един неотсъден тъч от немарливия помощник рефер може да закопае всеки отбор. Затова и най-малките недоглеждания на съдийската бригада трябва да им бъдат посочвани, за да осъзнават отговорността си и непрекъснато да подобряват работата си.

„Съдията ограби труда на момчетата и в момента те плачат в съблекалнята.”

Много треньори играят ролята на бащата-закрилник и не могат да останат безучастни, когато футболистите им са грубо обезчестени. За жалост, конкретното тъй сърцераздирателно оправдание се използва под път и над път и вече трудно може да трогне някого. Все пак продължава да се използва от романтици в по-долните дивизии.

„По принцип не коментирам съдийството, но този нагъл чернодрешко ни обезглави
ритуално. Днес играхме срещу 14 души, не отговарям какво ще се случи ако реферът
стъпи отново на този стадион. По този начин футболът ни няма да се оправи. Тия момченца от БФС...”


Във футбола ни ги има и вечните борци за справедливост, които силно любят и мразят. Те не могат да понесат съдийска подигравка без да се разлютят в подобна дълга тирада и да стоварят върху журналистите плюнките на праведния си гняв.

„Дис бритиш хомосекшуъл броук дъ гейм”

Безсмъртната реплика на Тодор Батков е нъмбър уан сред изказванията срещу съдиите. В нея се крие категоричната закономерност в сексуалните „убеждения” на всеки уважаващ себе си рефер. Макар и насочена конкретно към Майк Райли, фразата се е превърнала
в нещо като химн на всеки потърпевш от съдийска неправда.

Тодор Ковачев



Още...

Обикнете туризма


Първият път, когато споменaх на приятелите си какъв спорт съм записала, те ме погледнаха снизходително, но сега съм сигурна, че ми завиждат благородно. Голям процент студенти записват туризъм, защото местата в другите спортове вече са заети, но почти никога не съжаляват.



Първите часове минават в теория и се провеждат в Борисовата градина. Що е азимут, хоризонтали, мащаби... ето такива неща, които всъщност са доста важни при непредвидени ситуации в планината. После идва и ред на практиката. Ако човек успее да преодолее ужасните задръствания и да стигне в уречения час в покрайнините на София (предимно Симеоново или Драгалевци), удоволствието е гарантирано. Солидна групичка студенти потегляме бодро по някой предварително избран маршрут в привлекателната Витоша. Само след пет минути ходене гледката се е променила до неузнаваемост - борове, тишина и чист въздух. По-големите ентусиасти припкат напред, а останалите спокойно си ходят и споделят събития от изминалата седмица. Понякога се избират и по-тежки маршрути, но накрая винаги има почивка - някоя пейка или заслон (за жалост, времето е ограничено - общо час и половина). Слизането е по-лесно и неусетно отново си на познатата спирка и чакаш търпеливо съответния рейс, който да те върне в сърцето на града.. Хорариумът е десет часа присъствие, опциите са почти всеки ден сутрин и следобед. Що се отнася до изпита - състои се в преминаване от точка А до точка Б за определено време, което в никакъв случай не е страшно.

Косара Белниколова



Още...

Трансферите на Левски и ЦСКА са приказки от 1001 нощ


Двата български гранда се превърнаха в сергии, играят на „тука има тука нема“

Трансферите през зимната пауза на Левски и ЦСКА са досущ като приказки от 1001 нощ. Красиви истории, силни отбори, сигурна титла, мечтани играчи – с това може да се определи накратко положението и в двата клуба.

Веднага след като завърши първият дял на родния футболен шампионат, двата гранда в България започнаха да се облизват за нови играчи от нашенски отбори. Интересното е, че и Гонзо, и Любо Пенев погледнаха към едни и същи играчи, например Мирослав Антонов
и Борис Галчев. И двамата наставници търсят нови кадри, които да освежат или нападение, или халфова линия, или да заздрави защитния вал. В надпреварата се включиха Черно море, Черноморец и Славия, единствено Литекс ще заложи на настоящия си състав и ще гони титлата с Нифлор, Христо Янев, Дока и компания. Вили Вуцов успя да привлече в редиците си универсалния играч и цел на грандовете Даниел Пеев, а Краси Балъков се стреми с всички сили да привлече бразилеца от Локо (Пд) Даксон да Силва.



В крайна сметка Георги Иванов успя да уреди нападателя на Спортист Своге Миро
Антонов, известен с прякора си Малкия Чилик. Той дори ще носи същия номер (19), с който се подвизаваше и таранът Чиликов преди години на „Герена“. Освен него на стадион „Георги Аспарухов“ акостира и легендарният халф Сашо Александров – Кривия. Феновете го посрещнаха с противоречиви чувства, тъй като политиката на Гонзо за подмладяване на отбора отиде в съвсем различна посока. Но, като се замислим, точно Кривия е подходящ в момента за Левски, защото шампионите имат нужда авторитет в средата на терена, който да помага и в защита. Георги Иванов обеща чужденстранни класни попълнения. Дали ще се стигне до това времето ще покаже, а също и желанието на собственика Тодор Батков да даде пари за такива футболисти.

По този въпрос адвокатът се опита да замаже финансовото положение в клуба, като едва ли не заповяда на Гонзо да продава сините звезди, а парите от евентуалните трансфери да влязат в касата на „Герена“. Интереси имаше към Дарко Тасевски, Живко Миланов, Георги Сърмов и Христо Йовов, но засега до нищо конкретно не се стигна.

В лагера на вечния враг ЦСКА положението е почти идентично. Скандалите на „Армията“ са една от причините да се търсят нови отбори на част от армейците, като в същото време целта е да се привлекат нови, класни играчи. Футболистът на Пирин Борис Галчев е сред спряганите имена. Другите почти сигурни „новаци“ при 31-кратните шампиони на страната са македонският национал Игор Митрески и румънецът Даниел Панку. От „Българска армия“ се бориха и за подписа на тарана на Олимпик Марсилия Елиът Гронден, но той отхвърли тяхната оферта и се обвърза с друг тим. На ЦСКА много липсват Иван Стоянов и Маркиньос, които правят разликата с останалите съперници, но тимът се нуждае от здрава и стабилна защита. Попов и Виданов са двойката централни
бранители, заради които се стигна до нелепи поражения и загуба на точки в първенството.

За Тодор Тимонов и Кирил Котев имаше оферта от чилийския гранд Коло Коло, Мишел Платини е спряган за корейски отбор, а Костадин Стоянов за отбори в Украйна и в Англия. И отново всичко е заради запълване на дупки в бюджета и покриване на различни дългове.

Двата български гранда се превърнаха в сергии, играят на „тука има, тука нема“ и ако някой надцака другия, толкова по-добре. А целта е една – участие в европейските
клубни турнири, където още дълго време ще се излагаме и ще оправяме головата разлика на другите отбори. Защото един тим се гради с търпение и постоянство, а не на всяка цена да имаш всичко на секундата. А Левски и ЦСКА ще продължават да се кичат по донкихотовски с титлите "евробоец" или "евроидиот".

Виктор Иванов


Още...

Детелин Далаклиев - малкият голям световен шампион


Боксьорът стана спортист на 2009 г. за България

Кратка спортна биография
Започва своята кариера в Плевен, където е роден на 19 февруари 1982 г. След няколко години интерес към него проявява ЦСКА и започва да се състезава за този клуб. След това се прехвърля в „Левски“, а малко по-късно става състезател на Ботев Пловдив. През 2008-а се състезава за „Академик”. В края на 2009 г., Детелин заяви пред плевенските журналисти, че през 2010 г. е избрал да се състезава за ,,Мизия 80”. В момента има оферти от всички водещи клубове в страната.

Многократен шампион на България. От 2001 г. е национален състезател, участва на световни първенства през 2003, 2004 и 2009 г., има и четири европейски първенства в кариерата си.

Участва на олимпийските игри в Атина пред 2004 г. В първото си голямо състезание, европейско по бокс за юноши в Сараево, Далаклиев става единственият българин с медал бронз). Негов треньор в националния отбор е Ангел Ангелов.

Печели бронзовите отличия на европейските първенства в Пула (2004 г.) и в Ливърпул (2008 г.).


През 2004 и 2006 г. е втори на престижния турнир "Странджата", а през 2005 г. печели турнира.

През 2006 г. заема второ място в класацията "Спортист на Пловдив" и в анкетата "Боксьор на България". Голям негов успех е сребърният медал от Европейското първенство по бокс през 2006 г., провело се в Пловдив.

Световна титла
На 30 август 2009 г. Детелин заминава за Световното първенство в Милано като капитан на националния отбор. Там печели световната титла безапелационно, като във всичките си мачове до финала дава само 5 точки на противниците си. На полуфинала отнася олимпийския вицешампион от Пекин 2008, кубинец Янкиел Леон Аларкон с 5:0. След тази среща специалистите определят Детелин като феноменален, а тренъорският щаб на Аларкон заявява, че българинът се е подиграл с кубинеца. На финала Далаклиев побеждава силния боксьор Едуард Абзалимов (Русия) с 5:3 точки.

В края на годината шампионът е избран за Спортист № 1 на България за 2009 г. с 1358 точки. В момента семейство Далаклиеви чакат бебе, което има голяма възможност да се роди точно на рождения ден на световния шампион.

Наум Мороз

Още...

В НДК има повече желязо от Айфеловата кула


Изобилие за ловците на печати в София

Сесията е в разгара си. Изпитите ме въвличат в изтощителен маратон.

Нямам време. Ама за нищо. Това сигурно са мислите на всеки студент.

Жадувам мига, в който цялата одисея ще завърши и ще мога да правя каквото наистина ми харесва. Искам най-после ще попълня колекцията си печати от 100-те национални обекта със забележителностите в София. Изготвила съм си дори план.

Ще тръгна последователно, следвайки номерацията в книжката. Извадила съм си кратка и най-основна информация за адреси, работно време и такса за вход на обектите. Ще я споделя за ентусиасти като мен.



Номер 58 е Националният исторически музей. Намира се на ул. „Витошко лале“ №16, от ноември да март може да бъде посетен в часовете между 9 и 17.30, но имайте предвид, че касата работи само до 16,45. Входът за студенти е левче, ако искате да снимате с фотоапарат обаче, пригответе 10, а с камера – 80. За да стигнете до там, можете да разчитате на автобуси 63 и 111, тролейбус 2 и маршрутно такси, познато в студентските
среди като маршрутка , 21.

Ако искате да знаете още нещо, сайтът на музея е на ваше разположение – www. hystoriumuseum.org

Номер 59 е една от емблемите на София, особено добре позната на учащите във Фармацевтичния и Журналстическия факултети на Софийския университет, а именно храм-паметник „Александър Невски“ с криптата. Работното време на храма е от 7 до 17.30, а на криптата от 10 до 18. Почивният ден е вторник, не избирайте него за посещение. Входна такса няма.

Номер 60 – Национален църковно историко-археологически музей при „Светия синод“ – намира се в сградата на Богословския факултет на Софийския университет, на пл. „Св. Неделя“ откъм „Шератон“. Работи всеки делничен ден между 9 и 17 часа. Входът е свободен.

Под номер 61 е Национален дворец на културата. Едва ли има някой, който да не го знае, но все пак – пл. „България“ № 1. Според сайта в сградата има повече желязо, отколкото в Айфеловата кула. За въпроси НДК има информационен център, звънете на 916 6300 и 916 6400. Няма такса за вход. А ако желаете да посетите културно събитие, телефоните на билетния център са 916 6369 и 916 6368.

За ценителите на изкуството или просто за ловците на печати е обект номер 62 - Националната художествена галерия, пл. „Батенберг“ 1. Работно време от 10 до 18, почива в понеделник. За студенти билетът е 3 лв. Ако желаете, посетете сайта – nationalgallerybg.org

Етнографският институт с музей при БАН е 63 според броенето в книжката. Зимното работно време е от 10 до 17, изключва понеделник. Местоположение: „Раковска“ 6А. За информация - 988 41 91 или ethnography.cc.bas.bg.

На 64 място в списъка е Национален музей „Земята и хората“. Отворен е от вторник до събота от 10 до 18 часа. Адресът му е булевард „Черни връх“ № 4, студентската такса е 1лв.

Номер 65 е отреден за Национален природонаучен музей при БАН. Намира се на бул. „Цар Освободител“ 1, а в интернет на адрес: nmnhs.com. Експозицията е отворена за посещения между 10 и 18 всеки ден, а научният отдел – в делничните дни между 8.30 и 17. Хората, правили сайта на музея, са се смилили над незнаещите и са посочили транспорт:
-автобуси 9, 94, 280 и 306-спирка „СУ Свети Климент Охридски“;
-тролейбуси 1, 2, 4, за № 9 – спирка „Площад Свети Александър Невски“, № 11 - спирка „СУ Свети Климент Охридски“;
-трамваи: 1, 2, 7 - спирка „Площад Света Неделя“, 20 - спирка “Националната
опера“;
-метростанция „Сердика“.
Телефонът на билетната каса е 988 51 15.

Музей на историята на физическата култура и спорта в Националния стадион „Васил Левски“ е с цифра 66. Работното време е от 10 до 12 и от 14 до 17 без събота и неделя. Входът, които трябва да платите, е левче, а адресът е бул. „Евлоги Георгиев“ № 38.

Следва Археологическият институт с музей при БАН. Номерът е 68 (не, не е грешка, 67 е запазен за гр. Хисар по необясними за мен причини). Данните, с които разполагам за института са адресът – реалният - ул.“Съборна“ 2 и виртуалният - naim.bg, както и телефонът на централата – 988 24 06.

Най-забавният обект за мен е Зоологическата градина, номер 69. Той е вече в списъка с посетените места (Ура!) ; намира се на ул.“Сребърна“1, работи от 09 до 17 през зимата, таксата, както сама се убедих, е само 1лв., а ако ви трябва телефон за контакт – 868 2043. Сайтът е направен весело, струва си да се посети – zoosofia.eu.

70 е числото на Национален музей „Боянската черква“ в кв. „Бояна“, ул. „Боянско езеро“№1-3. Работи през зимните месеци от 9 до 17, без понеделник. Може да се стигне до там с автобуси 64 и 104 и маршрутно такси 21.

Ред е на номер 71 и храм “Света София“, намиращ се на ул. „Париж“ 2, близо до пл. „Свети Александър Невски“. Отворен е между 10 и 17 часа през зимата. Понеделник е почивен ден.

И последният, четиринайсти в столицата, е обект под номер 72 в книжката за печати. Това е Софийска синагога и исторически музей към нея. Намира се на „Екзарх Йосиф“, малко зад Халите . Работи в делничните дни от 9 до 13.30 и от 14 до 16.30.

И един бонус обект – той не се подвизава в моята книжка, но доколкото разбрах, го има в някои – Националният политехнически музей – ул. “Опълченска“ № 66, отворен е от 9 до 17, без събота и неделя.

А, ако броите Витоша към София, идете и на Черни връх за пълен набор печати.

Това са всичките ми бележки, ще се радвам да са ви бъдат полезни. Информацията е от официалните сайтове на обектите, които имат такива, за останалите – активно проучвах из „Гугъл“.

P.S. Дано резултатите от сесията да са толкова приятно вълнуващи, колкото и мисълта за пътешествие из София с туристическа книжка в ръка.

Анета Стефанова

Още...