ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

четвъртък, април 30, 2009

Кандидат-студентски вълнения, или НА ЛОВ ЗА БЪДЕщИ СТУДЕНТИ!

Кандидат-студентската кампания за учебната 2009/2010 година даде обещаващ старт с редица предварителни изпити в различните университети и специалности. Макар МОН да не е излязло с официално решение за това колко свободни места ще има за всяка една специалност през идната учебна година, кандидатите вече усилено се борят за обучение в желаната професионална сфера.

Предварителни изпити
Софийски университет „Свети Климент Охридски” организира 6 предварителни изпита за кандидат-студентите, като оценките от тях могат да се използват, в случай че са по-високи от оценките от редовната кампания по съответния предмет.
За втора година пък Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) ще приема по професионални направления, като кандидатите държат единен приемен изпит (ЕПИ). На предварителните 5 ЕПИ в УНСС се явиха 11 218 души.

Редовни изпити
Както винаги редовната кандидат-студентска кампания се очаква да привлече много повече кандидати, отколкото предварителната, тъй като много от специалностите предлагат само един изпит без резервен вариант за по-висока оценка от предварителен.

Матурите като вход
28 висши училища ще приемат матурите за вход, обяви МОН, за разлика от миналата година, когато 24 ВУЗ-а признаваха оценките от зрелостните изпити. Педагогика, философия и някои природни науки ще приемат само с матура. СУ миналата година обяви 19 специалности, а тази година – цели 34. В УНСС обаче матурата ще послужи само за журналистиката. Най-желаните професии остават с кандидат-студентски изпит.
Бъдещите студенти споделят:
В България висшето образование е на доста високо ниво и няма нужда да ходя в чужбина”.
Те разкриват и своите тактики в по-лесното учене за кандидат-студентските изпити. Сложен механизъм за запаметяване на информация има 19-годишен кандидат за българска филология:
Когато за първи път се запознавам с даден автор, първо чета биографията му от учебника по литература, след което я проверявам и в друг източник; след това започвам да чета произведенията му, които влизат в изпита; чета анализите в учебника, след това анализи в допълнителни помагала, прибягвам и до разсъждения от Интернет; като приключа с всички автори от програмата, започвам да ги преговарям наново; в тетрадка голям формат вадя най-важните за мен неща, които трябва да запомня; често чертая таблици и графики; имам и линия на времето, на която отбелязвам години на раждане и смърт, за да си представя визуално кой кога е живял... Страшна работа е, направо!
Друг пък е доста по-пасивен:
Престараването често пъти води до задънена улица. Разчитам на съхранени знания и на малко късмет!
Очаква се поредна ожесточена кандидат-студентска кампания и тази година.
Свободен вестник” пожелава на всички бъдещи студенти много емоции и отлични резултати.
И да усетите тръпката от първата лекция, първата сесия и първата заверка, колеги. Успех!

Десислава Недялкова

Няма коментари:

Публикуване на коментар