ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

четвъртък, април 30, 2009

София, столица на България вече 130 години

Тържествен водосвет и концерт спектакъл бяха кулминацията на тържествата за 130 години София – столица.

На 3-ти април се навършиха 130 години от избирането на София за столица на България. Денят бе отбелязан с тържествена церемония с водосвет, отслужен от Знеполския епископ Йоан пред Паметника на незнайния войн в 11 часа. На него присъстваха столичният кмет Бойко Борисов, председателят на общинския съвет Андрей Иванов, областният управител Тодор Модев, премиерът Сергей Станишев, председателят на парламента Георги Пирински, дипломати, депутати и общественици. След водосвета пред строените гвардейци и под звуците на военния духов оркестър кметът на София издигна знамето на града до тези на България и Европейския съюз.

По-късно в зала 1 на НДК се състоя празничен концерт спектакъл „София – древна и млада”. В него участваха изпълнителните Стоян Янкулов и Елица Тодорова, Михаил Белчев, Милена Славова, Поли Генова, Веселин Маринов, Ивелина Балчева, Коцето Калки, Даниел Спасов и Милен Иванов, Квартет Стрингс, Балет Арабеск, Балет Веда, Важали, Чинари, Мистерията на българските гласове, Квартет Слабей, вокална група „Врабчета“ и актьорите Силвия Лулчева, Стоян Алексиев и Даниел Цочев. Билетите за концерта бяха на символичната цена от 2 лева, а всички средства бяха предоставени на кампанията „Да събудим хората в будна кома”. Зала 1 бе препълнена. Не малко бяха правостоящите. Стилът на повечето изпълнения може да се определи като народна музика с джаз звучене. Сред най-запомнящите се изпълнения бяха това на „Мистерията на българските гласове” и многото мажоретни състави.
Жени Гутева

Няма коментари:

Публикуване на коментар