ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

четвъртък, април 30, 2009

130 години народна банка

На 11 април, по случай своята 130-годишнина, Българската народна банка обяви ден на отворените врати в сградата на първата българска банкова институция. Граждани и студенти се редят на опашка още от рано сутринта. Благодарение на добрата организация и учтивите служители, хората бързо влизат и започва обиколка из историята на банката.

Основана през 1879 година, от временното руско управление, БНБ е изцяло държавна собственост и има за цел да финансира правителството. Развитието на институцията преминава през много промени, но неизменно утвърждава независимия си статут. От 1 януари 2007 година БНБ е част от Европейската система на централните банки.
Посетителите на банката се разделят на малки групи от по 12 човека, всяка със свой екскурзовод. От служител на реда се провежда инструктаж за безпроблемното преминаване на маршрута.

Обиколката започва като се минава покрай възстановените стъклописи на банката. Те изобразяват различни моменти от историята на българската държава. Червените килими по стълбището заглушават стъпките на посетителите и единствено се чува разказът на екскурзовода. Групата стига до кабинета на управителя. Тук снимането е забранено. Мястото напомня стая, в която твори някой велик писател – огромен стол, тапициран в тъмна кожа, обширно бюро от бук и черешов паркет. По стените облицовката е от червен плюш с бели лъвчета.

Следва дългият коридор, на чиято лява стена са закачени портретите на всички управители на банката от създаването й до ден днешен. Под името на всеки е изписан периодът, в който е бил начело на БНБ.
Успоредно на коридора с портретите е този, в който са показани във витрини всички парични знаци на българската държава, подредени по период на излизане. От първите монети до днешните банкноти.
Конферентната зала е следващата спирка на посетителите. Тя много напомня кабинета на управителя, но в нейния център е дълга маса, заобиколена от двайсетина стола. Тук също има стъклописи, изобразяващи различни български народни мотиви.

Паричният салон е последната спирка на групата. Там има атракции за посетителите – сечене на монети, снимане за банкнота, кантар, на който се определя колко тежиш в злато.
На излизане всеки получава шоколад, на чиято опаковка са изобразени 50 лева (емисия 2006 г.). С впечатлението за внушаваща респект национална институция, материали и похапвайки от хубавия млечен шоколад, полека-лека групата излиза от банката. Опашката отвън се е увеличила – все повече хора искат да разгледат централната банка. Отблизо.

Виктор Иванов

Няма коментари:

Публикуване на коментар