ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

четвъртък, април 30, 2009

Годишен доклад на БХК за състоянието на правата на човека

На 25 март 2009 г. от 12:00 часа в заседателната зала на Факултета по журналистика и масова комуникация Българският хелзинкски комитет представи годишния си доклад за състоянието на правата на човека в България през 2008 г.

Като основни пунктове в доклада бяха посочени темите за физическото насилие над журналисти и процедурите за защита срещу дискриминация в различните социални сфери.

Общите констатации на Българския хелзинкски комитет остро отбелязват засилващата се тенденция на регрес в свободното изразяване на хората. Като основни фактори за тази тенденция бяха посочени монополът над медиите и неясният произход на техния капитал, отказът от упражняване на разследваща журналистика заради страха от физическо насилие, изместването на етичните журналистически стандарти от грубата намеса на медийния PR и др.

Позиция по темата изрази и специалният гост на конференцията, главният редактор на „Фрог нюз” Огнян Стефанов, който беше жестоко пребит на 22 септември миналата година: „2008-а не е годината, в която се появява насилие и натиск върху медиите. Това е просто поредната такава година.”, сподели известният журналист. Според Стефанов службите в България обслужват политически и икономически кръгове и с това задават програмата на нашето общество, а медиите са свободни дотолкова, доколкото да изберат в коя PR акция да участват.


Няма коментари:

Публикуване на коментар