ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

четвъртък, април 30, 2009

Първи май – труден ден

Първи май е Ден на труда в много държави по света. Ден на работническите движения и борбата за елементарните човешки права, които ние приемаме за даденост. Смята се, че маймуната се е превърнала в човек посредством работа. Този ден ни напомня, че човекът не бива да бъде правен на маймуна. Защото всичко започва на 01.05.1886г., когато работниците в САЩ протестират в името на 8-часовия таван на работния ден. В известен смисъл те протестират срещу робския труд. Има ранени, има убити, но макар първи май да се свързва с честванията му в комунистическите държави, този празник се тачи официално и до днес. Освен празник на работниците това е и ден, осветен с кръвта на невинни хора. Това го прави ценен ден.


Това не е само работническа кръв. Кръвта е и войнишка. Сталин дава заповед на генерал Жуков – на 01.05.1944г. съветското знаме трябва да се вее над Райхстага в Берлин. Градът още не е окупиран и не би могъл да падне до зададената дата при едни нормални, разумни военни действия. Но на Деня на труда съветското знаме се вее над паметната сграда. Червено като улиците, осеяни с немска и руска кръв. Хиляди жертви в името на една безмислена показност. Последвана от дълги години на бездушни зле режисирани манифестации „на изток от Рая”. И този първи май ще продължи традицията, свързана кръвно с тези моменти от историята. Защото този ден е посветен не на идеологията, а на хората. И е редно да го посветим на загиналите – с и без кауза. Жертвите и борците са част от всяка революция. И когато се чудим как да я продължим, трябва да се върнем към самото начало. А то понякога е закрито от събитията, които не е трябвало да се случват.

Тези факти не са излишни в сегашната действителност. Ние трябва да помним. Но не бива да живеем в миналото. Най-вече защото не знаем какво ще се случи утре. А това е важно. Все пак за нас първи май е почивен ден, който можем да прекараме както пожелаем. Пролетта е в разгара си. И няма да има парад. Никой няма да си направи труда за нещо повече от концерт или сбирка. Това е ден за почивка на работещите - всеки има право на отдих както има правото да се труди. Това е първоначалната кауза на Деня на труда – да се уважават елементарните човешки потребности на хората. Нищо по-високопарно.

Пролет пукна! Честит Първи май! Това е всичко.

Николай Гергов

Няма коментари:

Публикуване на коментар