ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

четвъртък, април 30, 2009

Въпросът с рецептите

Обществото реагира остро на новия закон за забрана на продажбата на лекарства без рецепта. Аспиринът, аналгинът и хранителните добавки са сред малкото останали стоки, които могат да бъдат закупени свободно в родните аптеки. Сред колегите ми възникна въпросът доколко е уредено положението с чуждестранните студенти и тези, идващи от други градове. Отговор потърсих при доктор Красимир Ангелов. Признавам, предварително бях убеден, че този нов закон е поредният абсурд в българското законодателство.

Продажбата на лекарства само с рецепта обаче е практика в цял свят. И това не е случайно. Д-р Ангелов изрази мнение, че контролът върху фармацевтите трябва да бъде допълнително подсилен. Чрез рецептите може да се следи за прекомерната продажба на определени препарати. Всяко лекарство има няколко действия – в зависимост от пациента и приетото количество. А и най-прост анализ показва, че най- евтината дрога се намира в аптеките. Това не е теоритично положение – голяма част от наркоманите са клиенти на аптеки. В САЩ от години има практика за отнемане на разрешителни на лекари, предписващи прекомерни дози от определени препарати на свои пациенти. Тези лекари често биват издавани от самите фармацевти. В този смисъл взаимният контрол между медици и аптекари е една доказано успешна практика. А тя е възможна само с помощта на изрядна документация.

GP е ново понятие за българската действителност. Студентите по медицина вече могат да се специализират за личен лекар. Системата с GP-та е успешна, но е отнело доста време да се наложи в чужбина.

В интерес на истината системата в България е доста олекотена в сравнение с тази в Германия например. Макар всеки човек да има право на един личен лекар, възможно е да бъде посочен временен такъв за период от три месеца, след което да бъде презаписан предишният. Също така всеки има право на преглед в чужд регион. А чужденците имат право на GP в България независимо от това дали имат такъв в собствената си държава. Разбира се, всяка болница има собствен правилник, но новият закон трябва да сработи.
Синхронизацията с Европа не е панацея. Но стъпката с рецептите е необходима, защото е решение на някои наболели въпроси.

Николай Гергов

Няма коментари:

Публикуване на коментар