ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

четвъртък, април 30, 2009

Динау Менгесту: “Прекрасните творения небесни”

Сега ще ти говоря за автор, чието име едва ли си чувал. Нарича се Динау Менгесту. Роден е в Етиопия. Това е една слънчева страна в сърцето на Африка с не съвсем изяснена политика и развиваща се икономика. Но действието в нашата книга не се развива в нея, а в скучния и огромен Вашингтон.

Главни герои са трима африкански емигранти, които търсят щастието и пътя си в Америка. Книгата разказва живота и душите им. Пътя им, дребните им радости. Кафето сутрин. Неуместните шеги по време на обяд. Цветовете на ежедневието им. И простотията на дните им.

Книгата се нарича „Прекрасните творения небесни”, но оставя читателя да прецени къде се крият те – дали в дребните ежедневни неща или във великите непреходни ценности. Във всеки случай тази книга е именно за това – за прекрасните творения не толкова небесни, колкото земни, за онова, което прави човешкия живот красив и смислен. Не би било пресилено, ако кажа, че тя описва поезията на ежедневието. Някаква далечна мъдрост я обгръща феерично, без да я превръща в нещо повече от забавна история, която те кара да се замислиш.

Политика има, съвсем на място и не твърде много. Здравословна порция хумор по африкански също има. Философия има, ако разбира се можете да я откриете. Има и красота.

„Прекрасните творения небесни” е книга за човека, разкъсан между пътя и дома, за случването на живота в помежду, за изживяването на живота. За силата на духа, или за слабостта му, за изгубването, или намирането, за приятелството, или самотата. Това е книга, в която, какъвто и да си, можеш да откриеш част от себе си. И може би дори това е причина тя да бъде прочетена.

Една последна забележка – тази книга се чете задължително с усмивка на уста.

Десислава Гичева

Няма коментари:

Публикуване на коментар