ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

събота, май 01, 2010

Три месеца бригада – една година лайф


Един месец работа като тракторист във ферма носи по близо 1000 паунда месечно на българските студенти, отишли на бригада в Англия. Заплатата на берачите на ягоди и ябълки се върти около 900. Обърнато в левове, това са цифри, които биха накарали и най-мързеливите студенти да се замислят за подаване на документи за бригада. Кандидатстването обаче не слага мечтаната заплата директво в джоба ви. След дългото чакане за одобряване на документи, запознаване с работни оферти и условия, българският студент трябва да се сблъска с администрацията на университета си. А това нерядко се оказва грубо и неприятно.

Студентските бригади започват от края на май или началото на юни. Този график на заминаване не съвпада с изпитния. Така пред студента се появяват две опции – да изтегли изпита си по-ранна дата или да не се яви на него. В СУ всеки има право на три невзети изпита, иначе не може да продължи обучението си. Много студенти обаче поемат този риск и въпреки висящите си факултетни задължения, заминават на бригада.

Това се осъществява с помощта на фирма-посредник, която регистрира студента в системата си и започва да му търси работа. Различните фирми предлагат различни условия и изисват определени такси за регистрация. След това следва интервю, което има за цел да провери нивото на говорим английски, което кандидатът владее. Когато и това се случи, офертите за работа започват да валят. Или не точно.

Съществуват агенции-измамници, които искат само да ви оберат и малкото останали пари. Затова преди да решите да кандидаствате, първо се поровете из някой друг сайт за бригади и прочетете мнения на хора, които вече са ходили на бригада.

Така Станимир Георгив, студент 4 курс в педагогическия факултет на СУ , се насочва към фирма ,,Конкордия”. Макар мненията за нея да са разностранни, той поема риска и на 10 юни 2008 година заминава за Англия, където няколко месеца кара трактор във фермата на чичо Питър. Там остава до 22 октомври. По това време регистрацията в ,,Конкордия” струва 1100 лева. Самолетните билети на стойност 600 евро за човек са за лична сметка. Там Станимир, на кратко чичо Стамат, се учи да кара трактор и изкарва курс в Лондонския университет по земеделие, като част от цената на обучението
е покрита от ,,Конкордия”. Стамат и колегите му се прибират доволни от бригадата, вземат успешно невзетите дотогава изпити и записват успешно трети курс. Следващата година обаче не успяват да се върнат в Англия, заради проблеми с изпити. Желание обаче не е липсвало.

По време на бригада, заплати се дават на седмица, а дебелината на пачката, която ще вземете, си зависи единствено от вас. Плаща се на час, така че – каквото си изработиш, такова получаваш. Няма дефиренцирано работно време. Обикновено за 60 минути време работодалите дават минималната сума за час. В Англия това е около 6 паунда, а в САЩ близо 9. Повечето студенти предпочитат Великобритания пред Щатите, защото за там не се изисква виза, самолетните билети излизат по-евтино, а и паундът е доста по-ценен от долара. Квартира може да ви бъде предоставена както от работодателя, така и от фирмата, която ви е намерила работа, и също се плаща за седмица.

Съществуват добре подредени и изчерпателни сайтове, специално създадени за информиране на студентите относно различни бригади. Предлагаме ви да посетите най-популярните от тях, за да получите възможно най-ясна представа какво ви чака, поемете ли на бригадирско пътуване - http://orange.bg, www.brigadiri.com, http://www.new-century.org/, http://www.svetove.net/.

Десислава Желева

2 коментара:

  1. Хубава статия. Една година лайф си е наистина.

    Тези последните 2 сайта (фирми) не са за препоръчване.
    Иначе, за да се получи ясна представа за какво става въпрос - наистина brigadiri.com е мястото.

    ОтговорИзтриване
  2. За огромно наше съжаление като най вече потърпевши е неприятно, че има и , че все още съществуват агенции-измамници, които искат само да ни оберат и малкото останали пари. Затова преди да решим да кандидастваме, първо се проверява из някой друг сайт за бригади и да прочете,е мнения на хора, които вече са ходили на бригада.Както добре ни съветвате и вие.Хубаво е да заминеш някъде да работиш за малко хем и език ще научиш, но все пак е опасно далеч сред непознати и страна която не знаеш.

    ОтговорИзтриване