ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

събота, май 01, 2010

Перник ще става университетски град?

Не беше отдавна времето, когато в България имаше може би стотици частни университети. Повечето от тях не бяха съвсем легитимни , но пък даваха възможност на всеки желаещ да получи срещу определена сума нещо като диплома, удостоверяваща му академични познания в произволна дисциплина. Поне ако междувременно не фалират.

Явно, всичко ново е добре забравено старо, тъй като вече втора година разноцветни политически и бизнес лобита работят неуморно за създаване на частен ВУЗ в Перник. Малко неясно е как този Европейски политехнически университет ще си намери студенти, при положение, че повечето жители на миньорския град така или иначе търсят реализация във все по-близката София. Освен това, неофициалните информации сочат, че сред бъдещите преподаватели ще има местни бизнесмени и „гастрольори” от други учебни заведения – схема, позната ни от доста вече несъществуващи ВУЗ-ове. Някак логично е да предположим, че и студентите няма да са млади хора, желаещи да се развиват в родния си град, а по-скоро леко съмнителни лица, нуждаещи се от „тапия”. Дали Европейският политехнически университет ще надмине очакванията, предстои да разберем през тази есен.

Явор Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар