ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

събота, май 01, 2010

Вижте как го правят на Запад


Как можем да получим средства за обучение в Европа

Намалиха ни стипендиите, но това не трябва да ни отчайва! В Европа има институции, които биха платили за нашето обучение. За да кандидатствате за тези стипендии не се изискват кой знае какви усилия, а в случай че ви приемат, резултатът може да е повече от приятен.


• Австрийската фондация Mondi ви предлага да завършите образованието си в австрийски университет. Трябва само да сте на възраст под 23 години и да изпратите следните документи: молба, CV със снимка, мотивационно писмо, копие от академична справка с оценките ви и два броя препоръки от работодатели или преподаватели, както и точно описание на целта на следването ви (включващо учебна програма и описание на образованието, което планирате да завършите). Всичко това трябва да бъде преведено на английски или немски език и изпратено до 31 май на адреса на фондацията, който можете да откриете на www.mondigroup.com. Стипендията се отпуска за студенти в областта на технологиите, природните и икономическите науки. Тя покрива семестриалната такса и разходите по настаняването ви до завършването ви. Въпроси можете да отправяте на austria-student-scholarship@mondigroup.com.

• Ако академичният ви ентусиазъм е съчетан с авантюристичен дух, може би бихте предпочели да осъществите пътуване из Европа с научна цел. Британският фонд „Питър Кърк” ви дава тази възможност. Условията са следните: вие им предлагате проект за социално, историческо или културно изследване, което да проведете в една или няколко европейски страни. Ако сте одобрени, фондът ви плаща 1500 лири за престой между шест седмици и три месеца в избраната от вас страна. Вие се наслаждавате на преживяването
и осъществявате проекта си, след което изпращате доклад за свършената работа.

Може да кандидатства всеки до 26 годишна възраст. Повече информация, както и формуляра за кандидатстване можете да намерите на www.kirkfund.org.uk/. Срокът за подаване на документите и идеите за проекти е 8 ноември. Ако ви одобрят, ще ви поканят на интервю, което ще се проведе през декември в Лондон. Ако и там ви одобрят,
приключението ще започне през 2011.

Десислава Гичева

Няма коментари:

Публикуване на коментар