ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

вторник, април 27, 2010

Напрежение на трета степен


Ново заглавие привлича феновете на трилъра и носи слава на шведски писател и у нас, като доказва, че битката за читателския интерес не е с предопределен резултат.

Ватикана, вампирите и „Милениум”
Стиг Ларшон е авторът, който макар и посмъртно успя да оглави класацията за най-продаван автор в Европа, оставяйки Дан Браун и Стефани Майер на второ и трето място. Да надмине считания за майстор на трилърите Браун и да победи всеобщата мания по вампирите, обхванала дори България, е забележително постижение. Трилогията му „Милениум” е с тираж по света от 26 000 000 екземпляра.

Трилър по шведски

Работил като разследващ журналист и като военен кореспондент в Африка, Ларшон умее да заплита читателите в мрежи от измами, престъпления и власт, които се затягат около героите му на фона на ежедневието. Ритмичното редуване на напрежение и детайлизирано описание са само похвати, които той използва, за да отправи своята критика към обществото и пороците му. В полезрението му попадат злоупотребата с власт, търговията с плът, мъжете женомразци, моралното падение.

Играта с огъня

Опитният журналист Микаел Блумквист и ексцентричната и асоциална Лисбет Саландер, която е и компютърен хакер, са основните действащи лица в трите книги.

„Мъжете, които мразеха жените” се появява на българския пазар есента на 2009 год., „Момичето, което си играеше с огъня” вече е по книжарниците, предстои и издаването на последната част – „Кралицата от двореца на въздушните течения”. Първата част въвежда читателя и го запознава с героите, които започват издирване на изчезналата племенничка на индустриален магнат. Разкритията, до които стигат, далеч надминават очакваното. Втората част отново събира добрия тандем, изправен този път пред търговията със сексробини от Източна Европа. Последната книга дава отговор на всички загадки и обяснява поведението на Саландер.

Ако това не е краят


Слуховете, тиражирани от шведските медии, основаващи се на съществуването на четвърти том, пораждат вражда между близките на писателя. Единствено съпругата на Ларшон знае възможното му местонахождение, но все още липсва споразумение между нея и останалите му наследници. Така че евентуалното издаване остава под въпрос.

На екрана
За щастие, почитателите на писателя поне ще имат възможността да видят героите на големия екран. Филмирането и на трите части завърши, като те се придържат максимално близо до романите само с леки промени, улесняващи зрителите. А очакванията са за големи печалби извън Швеция.

Ася Владимирова

Няма коментари:

Публикуване на коментар