ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

събота, май 01, 2010

Членството на Турция в ЕС предизвика спор

„Дали Турция трябва да влезе в Европейския съюз?” е въпрос, който много от нас си задават. Този въпрос породи и дебат „Турция в ЕС”, която се проведе в зала №2 в Ректората.

В препълнената зала се разгоря дискусия, която прерасна в истински форум. В залата почти никой не се зае със задачата да подкрепи членството на югоизточната ни съседка. Основните въпроси, които дискутиращите повдигнаха, бяха свързани с признаването на арменския геноцид, нерешения проблем в о. Кипър и наследството на светска Турция от времето на Ататюрк. На дневен ред беше темата за двустранните
икономическите ползи на сътрудничеството и последствията за родната икономика. Обсъдиха се и различията в културен и религиозен план, както и правата и свободите на турските граждани и свободата на словото в Турция. Коментарите сред студентите продължиха и след края на дебата. „Споделям повечето изказани мнения на дискусията”, сподели Християн – I курс Минало и съвремие на Югоизточна Европа. Той беше на мнение, че основният проблем, който трябва да се разисква, е демографският въпрос - турците са 90 милиона, а европейските територии на страната са едва 3%. Колегата Християн смята, че турската общественост дължи извинение на арменската общност, заради арменския геноцид от 1915 г. От друга страна той е на мнение, че закупуването
на български земи от турци би станало много по-лесно.

Във форума на СУ също бяха изказани мнения. Никнейм: steamer : „Противно на очакванията ми, и Джамбазки, и представителят на БНС съумяха да говорят, без да прекаляват с националистическите призиви, доколкото идеологията им принципно позволява това”. „Убедена съм, че позицията на страната ни трябва да се определи съобразно бъдещoто ни развитие...”, коментира Гюлер Ахмедова, Италианска филология, I курс. Според нея европейската позиция не трябва да е категорично „да” или „не”, а да се начертаят съответните условия, успешното преодоляване, на които ще отвори вратите на Европейския съюз за Турция.” Колегата Роман Димитров е на мнение, че „Турция никога не е изпълнявала поставените критерии за членство и няма намерение някога да ги изпълни. Проблемът е не дали европейците искат да видят Турция като част от своето семейство, а дали турците искрено желаят това”.

Въпреки всичко, радостното е, че толкова много хора се събраха да дискутират тази така важна, но малко засягана в обществото и медиите тема.

Глория Стоева

Няма коментари:

Публикуване на коментар