ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

вторник, април 27, 2010

Арсенал пак ни заблуди, че може да постигне нещо


Тимът намери нов начин да се провали

Любителите на английския футбол знаят, че с пролетта идват кокичетата, затоплянето, птичките и провалът на сезона за Арсенал. Всяка година някъде по това време възпитаниците на Арсен Венгер са принудени да признаят, че и този път ще останат
без трофей, но твърдят, че са придобили много опит и следващата година имат амбиции и възможности за титли, купи и слава. Всъщност всеки следващ сезон артилеристите намират все по-жестоки начини да се самоунищожат, и то след като са заблудили себе си и околните, че имат реален шанс за нещо голямо.

Така стана и в сезон 2009/2010. Арсенал започна с гръмкото 6:1 срещу Евертън в първия кръг на Висшата лига. Новият централен защитник Томас Вермаелен се оказа прекрасно попълнение, отборът по традиция играеше красиво и резултатно, бъдещето беше светло. Облаците над Арсен Венгер се сгъстиха след тежката контузия на топ нападателя на тима Робин ван Перси. Въпреки, че холандецът щеше да отсъства няколко месеца, френският мениджър се отказа да търси нов нападател през зимния трансферен прозорец. Вместо това, Венгер заложи на датския стълб Никлас Бендтнер и докара
сърцетуп на феновете на отбора. През януари започна традиционната колебливост в резултатите на Арсенал и отпадане от Стоук Сити за купата на Англия. През февруари вече всички ги бяха отписали след като загубиха безславно в първенството от преките си конкуренти за титлата Челси и Манчестър Юнайтед.

И тук дойде неочакваната надежда за изстрадалите топчии. Въпреки няколкото тежки загуби, футболистите се стегнаха и започнаха да бият наред, възползваха се от грешките на Манчестър и Челси и запазиха третото си място в лигата, на минимална точкова разлика от първите две места. Някои дори ги обявиха за фаворити за титлата,
предвид лесната им програма до края и директния мач между Челси и Манчестър. Междувременно, Арсенал отстрани Порто в Шампионската лига след знаменито 5:0 в реванша. Всичко това накара привържениците отново да повярват, че това е сезонът на Арсенал. Отборът се надигна, когато беше паднал и изглеждаше готов на всичко.

Но лошият късмет на топчиите отново напомни за себе си и ги изправи срещу страшилището на Европа Барселона в четвъртфиналите на Шампионската лига. Превъзходството на испанския гранд беше смазващо и в двата мача, така че отпадането
от този съперник дори не беше възприето като чак такава трагедия. А и Арсен Венгер вече можеше да се концентрира върху титлата в Премиършип.

Склонността на Арсенал да се проваля се прояви в тежък момент – 5 кръга преди края на първенството, в мача срещу големия съперник Тотнъм. Артилеристите не бяха губили от този противник в последните 11 години, но точно когато трябваше да покажат шампионска игра паднаха с 1:2. „Дотук бяхме. Не можеш да губиш такъв мач, ако искаш да станеш шампион.”, призна Арсен Венгер. За да потвърдят тези думи, футболистите му направиха един от специалитетите си в следващия кръг – болезнена загуба от слаб отбор в задължителен за взимане мач. Уигън ги отвя с 3:2, след като 10 минути преди края резултатът беше 2:0 за Арсенал и те кротко доиграваха срещата.

Трагикомичната случка означаваше край на още една драматична за Арсенал приказка. Въпросът е дали бъдещето ще разкрие някакъв изход от този порочен кръг.

Тодор Ковачев

Няма коментари:

Публикуване на коментар