ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

понеделник, март 15, 2010

Фиеста за катерачи под купола на СУ


За едни 14 февруари е ден на влюбените, за други е празник на виното. Но за тези, които в неделя бяха на стената в северното крило на ректората, без съмнение датата остана празник на катеренето. Там се проведе шестата международна боулдър среща в Софийския университет. Още от 10 сутринта най-големите „кучета” на катеренето в България и няколко чужденци вече мереха сили по предварително подготвените маршрути. Въпреки хладното време навън в залата кипеше гореща спортна атмосфера сред викове и кълба магнезий, вдигани от над 40 участници от различни възрасти. Всеки, който се бе записал, разполагаше с цялото време до късния следобед, за да прави опити по маршрутите в произволен ред. Така основната идея бе не в конкуренцията, а присъстващите да обменят опит, да се забавляват и да общуват по между си. Събитието нямаше състезателен характер, но трениралите здраво все пак държаха да покажат какво могат, за да бъдат по-напред в крайното класиране.


Наредени бяха четиридесет и два боулдър проблема (къси маршрути от по няколко движения с екстремна трудност) в различни цветове, а по тях се опитваха да преминат катерачи от всички краища на България плюс румънски и гръцки спортисти. И тази година зад организацията на срещата и подготовката на боулдърите стояха радетелят за катерене в София Явор Панов и няколко от ветераните на този спорт от страната. Тук трябва да се отбележи и пълното съдействие на Софийски университет.

В края на спортния ден организаторите бяха подготвили демонстрация на катерене по пет допълнителни свръхсложни проблема, които трябваше да определят победителя. Присъстващите имаха възможността да наблюдават ожесточено и атрактивно катерене.
Преминаването по изключително малките и обли хватки на финалните маршрути изглеждаше като „мисия невъзможна”, а скоковете и силовите движения по тях – истинско чудо. Това може би беше и най-забавната част за публиката, която насърчаваше борбата на уморените, но амбицирани катерачи с викове и бурно ръкопляскане.

Срещата на стената в Софийския университет завърши с шумно парти в един от близките барове. Всеки от изкатерилите се през деня имаше шанса да се наслади на хубава музика, танци и хладна бира.

Стоян Ненов

Няма коментари:

Публикуване на коментар