ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

петък, март 19, 2010

Идея за четвъртък: Академия на нЕуките


През ноември и декември миналата година духовете в катедра „Радио и телевизия” на Факултета по журналистика и масова комуникация се поразмърдаха. Студенти и преподаватели от радио профила за пореден път поставиха отколешния въпрос за бъдещето
на радио „Алма Матер” (РАМ). Кратка предистория за пропусналите епопеята:

В края на 2009-та се състоя среща с ректора. На професор Иван Илчев бе представена идеята университетският ефир да се върне на студентите. От всичко изприказвано
тогава в крайна сметка стана ясно само едно. Университетът не може да си позволи издръжката на собствено ефирно радио и неговия екип.

Ето защо радиото остана в договорна обвързаност с „Класик ФМ”. Подялбата на общото ефирно време пак не е поравно. Това поставя значителни ограничения за произвеждането на програма от факултета. Първоначалната идея – РАМ да бъде учебна медия за студентите, профилиращи радиожурналистика, пропадна. Отново.

Затова пък алтернатива веднага се намери. Колеги-ентусиасти започнаха да правят едночасово седмично предаване по радио София. „Академия на нЕуките” се излъчва всеки четвъртък от 9 вечерта на честота 94,5 MHz. Освен в столичния радиоефир програмата можете да слушате и в интернет, на адрес www.radiosofia.bnr.bg.

По проекта работят мераклии журналисти от втори и трети курс. Шейсетте минути са компилация от много музика и добро настроение. Гласовете на ФЖМК подготвят шарена програма с постоянни рубрики. Те се стремят да покажат всички страни на студентството и живота – без пудра захар и излишни многословия. Понякога саркастично и не без ирония. Друг път леко наивно, но пък винаги искрено.

Рубриката „Места” ни показва София по радиото. Репортерските разкази ви карат да чуете града. Да го усетите и дори да го „видите” – такъв, какъвто не сте си го представяли. С „Макроскоп” колегите са се погрижили да наваксате пропуснатите часове в училище. Така никой няма да ви се смее, че заради новото гадже навремето сте изпуснали някой основен физичен закон. „Нещата зад живота” ви представят разкази за привидностите около нас. Автентични истории на хора и събития, които досега може да не сте забелязвали, но вече можете да слушате. „Малко снощна музика” пък е петминутката, която се стреми да попълни дупки или кратери в музикалната ви култура.

Не, не си мислете, че „Академия на нЕуките” е някаква странна образователно-
поправителна програма. За да ви откажат навреме от подобни мисли, ентусиастите
са вмъкнали още две рубрики. Вашият „Уличен експерт” в Академията се грижи да ви държи в течение на всичко, което изпускате по телевизията и в Интернет, докато слушате радио. По-просто казано – накъде е Факултетът по журналистика без няколко думи за медии?! „Справедлив взрив” пък е времето за размисли, където се намесва един телевизионер по профил и радио глас по душа. Той ще ви говори за студентските новости и неволи.

За да разберете на кого са тайнствените гласове от радиото – слушайте всеки четвъртък в 21 часа по радио София. „Академията на неуките” няма скоро да излиза в сесия. Освен това – от студиата издават, че този проект е само началото. Затова – наострете слух и дръжте радиото включено.

Розен Иванов

Няма коментари:

Публикуване на коментар