ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

петък, март 19, 2010

Когато става дума за казването на разни неща, всеки има свое собствено мнение, което е склонен да защитава и брани било с цената на много нерви и изпръскани пенливи слюнки от викане, било с нещо друго – каквото му е под ръка.

Стане ли дума за българското образование, политиката, културата и икономиката ни обаче, всички явно са единодушни – те издишат и не дават никакви признаци, че скоро ще спрат да го правят. На народа са му виновни политиците, на политиците пък народът. И от този затворено порочен кръг изход няма, защото дори и издишащ, кръгът си остава кръгъл. И се повтаря.

Е, да, да, ама не. Пиша тези редове, набутана в хотел, разполагащ се в края на дебелото черво на Швейцария и абсолютно не съм съгласна, че като българска единица издишам. Даже напротив. Трябваше ми по-малко от ден в този швейцарско-сухарски
строй, за да пренебрегна и дупките по българските пътища, и липсата на що годе приемливо културно ниво в някои представители на обкръжението ми. Изведнъж, ей така от нищото, по главата ме хлопна идеята, че покрай негативните неща много, ама много често пренебрегваме най-хубавите. Като българи може да нямаме култура по пътищата или маниер на хранене. Да, доста често дори се ругаем грубо и безпричинно, но това е поради една единствена причина – живеем със страст. Такава, каквато позиционираните животи на сухарите не само не притежават, но и не разбират. Когато нещо не ни харесва, крещим срещу него. Не му казваме „гутен таг”.

Пролетта почти дойде. А с нейното настъпване започва личната ми нова година, така че ако и вие се прераждате през зеления сезон, моля, направете го с идеята, че не сте се прецакали, като сте останали да учите в България. Или като сте решили да драскате по живота си с такива цветове, каквито на вас ви харесват.

Е,това е мнението ми в 2000 знака. А има още толкова за казване...

Десислава Желева

Няма коментари:

Публикуване на коментар