ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

петък, март 19, 2010

Борис отново в редиците на „Призив”


Студентската организация продължава с инициативите

Няма начин да не сте обърнали внимание на група „разтропани” студенти, които често смущават похода ви из коридорите на Университета, като ви подканят да се включите в поредна подписка или ви подават новия брой на техния бюлетин. Друг път каузите и предстоящите им действия се четат на разлепени по стените плакати и информационни материали. Това са все акции на независимата студентска организация „Призив за образование”. Последната проява на „призивци” е свързана с датата 8 март. Тази година по свой начин те отбелязаха стогодишнината, откакто се чества Международния ден на жената. Със съучастието на Инициативна група „Равенство” в сградата на Ректората беше организирана изложба, посветена на историята на 8 март.

Беше прожектиран и документален филм за изстрадалата българска синдикалистка в Гърция Костадина Кунева, след което се проведе и дискусия по проблемите на жените и в частност на учащите се у нас и в чужбина. Все още отеква обаче неприятният инцидент, който връхлетя един от най-дейните активисти на „Призив” Борис Боев. В началото на годината, на 6 януари, около 23.00 часа, на спирка на градския транспорт в близост до неговия дом той е пребит от няколко неизвестни лица, които му нанасят тежки удари в гръб, причинявайки му средна телесна повреда с временна опасност за живота. „Несъмнено става дума за опит за убийство” – споделя Борис в разговор. По думите му няма нищо случайно в това нападение, което е част от системна и целенасочена кампания срещу него и съмишлениците му с леви убеждения, които имат за идеал социалната справедливост и открито се борят за нея.

„Рязкото падане на качеството на образованието у нас създаде условия и среда за пребиваване дори в академичната общност на индивиди с крайнодесни и фашистки убеждения. Аз като член на крайнолявото Движение за съпротива „23 септември”, а и на „Призив”, явно съм предизвикал техния гняв и те като неспособни да противопоставят смислени аргументи и тези, прибягват до заплахи, провокации, а вече и до улични нападения.”

Борис е бил нееднократно заплашван с физическа саморазправа дори от студенти на територията на Алма Матер, а негови снимки са публикувани със съответни закани и в няколко интернет форума, отличаващи се с фашистки послания. Той искрено благодари на близките си и на всички, които са го подкрепили, като е готов занапред да оправдава с делата си доверието, което са му оказали в този тежък момент.

За щастие Борис вече е по-добре и отново е сред колегите си в организирането и провеждането на различни акции. „Призив” съществува от май 2007 г. и с дейността си призовава „за безплатно и общодостъпно образование”. Активността на организацията е свързана с участието в протестите около убийството на Стоян Балтов, с инициативата „Студентски град на студентите”, с действия срещу орязването на стипендиите в Софийския университет и въвеждането на видеонаблюдение в Алма Матер. Отскоро в ход е също кампанията за създаване на организация на учащите се в България, която да е значим изразител на тяхната воля и интереси.

Момчетата и момичетата от „Призив” буквално обиколиха общежитията в Студентски град и събраха заветния брой подписи, необходим за провеждането на публично обсъждане на Подробния устройствен план на студентското градче, който и сега заплашва автентичния облик на пространството за учащите се. Изобщо „призивци” системно залагат на практическото реализиране на идеите си, а не разчитат само на празно говорене, кухи лозунги, казионно озъртане и площаден патос, характерни за студентските съвети и други организации.

Ангел Иванов

Няма коментари:

Публикуване на коментар