ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

понеделник, март 15, 2010

Журналистите пренебрегват тениса на маса


Теодор Александров е амбициран да стане национал

Темата за тениса на маса не е особено актуална за масмедиите в България. За съжаление, този спорт с традиции у нас и големи успехи на нашите състезатели остава в сянката на по-комерсиалните спортове. За да коригираме донякъде тази несправедливост, от спортната редакция на вестника отидохме при състезателите, за да чуем и тяхното мнение по въпроса. Теодор Александров е от младото поколение състезатели, роден на 20 август 1992 г. във Варна. От 2001 г. се състезава за варненския клуб ,,Корабостроител Булярд 92”. Участвал е на четири европейски първенства и няколко международни Open състезания. Всеки негов ден е подчинен на строго разписание – сутрин на училище, следобед в залата – без изключения. Тази година ще започне да се състезава при мъжете, повечето от които вече са се изправяли срещу него. Улавям го задъхан и зачервен в паузата между две срещи на шампионската лига в зала "Дианабад", където любезно се съгласява да ми даде интервю.

Как се запали по тениса на маса?
- Майка ми ме заведе в залата, когато бях на 9 години. Имам по-голям брат, който вече тренираше, но аз не исках, футболът тогава ме влечеше повече. Но след две седмици се запалих и започнах да ходя всеки ден. Първата треньорка ми беше Нина Йоцова.

Всеки ден ли си в залата?
- Да, след училище.

Къде учиш?
- В професионалната гимназия по икономика ,,Иван Богоров” във Варна.

Ще продължиш ли да учиш, след като завършиш гимназията?

- Да, според мен най-важното е човек да има добро образование, чак тогава е спортът.

Кой е твоят най-голям професионален успех?
- На европейското първенство за юноши в Италия (2008 г.) постигнах баланс 11 победи и 2 загуби, а на Балканиадата (2009 г.) се класирах на 5-8 място.

Имаш ли бъдеще като професионален състезател в България?

- Да, мога още да се развивам тук, но после ще трябва да се състезавам в чужбина. Но засега мисля да остана тук, поне докато завърша гимназията, пък за после ще му мисля.

Какво според теб е нивото на материалната база в България?

- Направо трагично. Няма и запалени треньори, които да търсят деца, таланти. Най-лошото е, че в цяла България има само три-четири зали, в които могат да се провеждат нормални тренировки.

Много твои колеги и специалисти са единодушни, че заплатите на треньорите са унизително ниски и това допълнително ги демотивира?
- Да, за съжаление това е реалността, според мен трябва да се обърнем към спонсорите, за да намерим повече средства и за треньорите, и за тренировъчния
процес. Просто е време някой да се заеме с търсенето на спонсори.

Ти участва и на юношеското европейско в Италия. Какви са впечатленията ти от турнира?
- Аз съм участвал на четири европейски състезания, и на четирите организацията
беше уникална, атмосферата е невероятна, кара те да се чувстваш наистина добър състезател, чакаш всяка една среща да започне и да дадеш най-доброто от себе си.

Как медиите отразяват тези турнири, има ли голям интерес към тях?
- Има доста журналисти, винаги са поне три-четири телевизии, отделно всяко състезание цялото се предава по специализирана спортна медия. Така е на всяко състезание, не само на европейски и световни първенства. Всеки Оpen, на който съм бил, е бил отразяван пряко. Унгария, Чехия, Германия и др. имат специални телевизии само за тенис на маса.

По-добре ли са подготвени чуждите състезатели спрямо нашите според теб?
- Определено да. Първо, те имат поне пет-шест лагер-сборове в годината, където играят всеки срещу всеки; второ, всеки състезател има няколко треньора, с които работи определени техники, а това е от решаващо значение за крайния резултат.

Популярен ли е сред децата в България тениса?
- Не, всяко дете гледа спортовете, излъчвани по телевизията, а в България къде децата могат да видят тениса? Дори на републиканското за мъже и жени няма нито една телевизия или вестник.

Какво искаш да постигнеш занапред?

- Имам още една година в гимназията, смятам да я завърша. Дотогава ще играя за моя клуб ,,Корабостроител 92” и ще гоним титлата за мъже. Ще наблягам и на подготовката си.

Планираш ли да участваш в международни състезания тази година?

- Трябва да покажа, че мястото ми е в националния отбор, като хубавото е, че тази година имам много състезания.

Какво е нужно, за да си силен и да побеждаваш?
- Стабилна подготовка и концентрация преди всеки мач.

Какво ще посъветваш хората, които за първи път попадат в залата?
- Да гледат внимателно добрите състезатели, как се държат във всяка ситуация и да се учат от тях. Така се напредва.

Кой е любимият ти тенисист?
- Калиникос Креанга (Гърция).

Федерацията даже няма спонсор

Българският национален отбор по тенис на маса няма официално подписани договори за спонрство. Само една банка и една фирма подмогат националите ни и то неофициално.
Годишният бюджет на федерацията е 185 000 лв., които на този етап са крайно недостатъчни. Заплащането на треньорите и специалистите е смехотворно, материалната база е в окаяно състояние, липсва инвестиция в кадрите. Ако тенесистите ни не се състезават за чуждестранни отбори, кариерата им в България е обречена. През май 2009 г. група ентусиасти основават сайта tabletennis-bg.org, където в тематични отдели е събрана информацията за тениса в България и по света. На свои разноски модераторите на сайта актуализират и отразяват тенис-успехите на българските и чуждите тенисисти.
Благодарим за любезното съдействие на http://tabletennis-bg.org/ при изготвянето на материала.

Наум Мороз


Няма коментари:

Публикуване на коментар