ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

вторник, март 16, 2010

Във време на криза – пишете!

Впрегнете вдъхновение и ум в няколко престижни международни конкурса

Криза е, а ние сме бедни студенти и пари все не достигат. И какво притежава всеки студент в изобилие, ако не бистър ум? Конкурсите за есета, познати ни от ученическите години, може да изглеждат глупави и досадни, но наградите, които предлагат, са доста примамливи, а част от тях могат да ви осигурят и стабилна академична подкрепа.

• Годишният международен конкурс за есе на японската фондация Гой през 2010 г. е на тема „My role in creating a peaceful world”. Текстовете трябва да са с обем до 800 думи, написани на английски, френски, немски, испански или японски и предадени до 30 юни. Може да участва всеки до 25 годишна възраст. Стойността на първата награда е $ 1000. За подробности и участие - www.goipeace.or.jp.

• Канадският институт Фрейзър пък организира конкурс за есе на английски или френски език с обем 1000-1500 думи. Темата е „What should government do in times of economic crisis?” Първата награда е $ 1000. Текстовете трябва да бъдат изпратени до 1 юни тази година. Правилата и формуляр за участие можете да намерите на www.fraserinstitute.org (Education Programs > For Students > Essay Contest)

• Ако музата скоро ви е навестила, може да предпочетете да се насочите към художественото писане. В такъв случай се отбийте на www.writersfest.bc.ca – това е сайтът на международен фестивал за четене и писане, който организира конкурс за стихотворение и разказ. За поезия максималният обем е 500 думи, а за разказ – 1500. Крайният срок е 24 октомври. Недостатък: текстовете могат да се изпращат само по пощата и има такса за участие.

• Друг конкурс за художествена литература можете да откриете на www.bridportprize.org.uk. Категориите са разказ, стихотворение и т.нар. flash fiction – кратка история до 250 думи. Наградите са по £ 5000 за първите две категории и £ 1000 за третата. Тематични изисквания няма, но е въведена такса за участие между £ 5 и £ 7 за всеки изпратен текст. Конкурсът ще продължи до 30 юни.

Десислава Гичева

Няма коментари:

Публикуване на коментар