ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

петък, март 19, 2010

България е малка и лобисти дебнат отвсякъде


Генно модифициран организъм е такъв, на който му е добавен ген от друг организъм.
Идеята е един „полезен” ген, да кажем на студоустойчивост на някакво студоустойчиво растение, да се предаде на друго, така че то да може да вирее и на по-студено. Първото генно модифицирано растение е разработено през 1982г. в американския химически концерн „Монсанто”. Компанията е лидер в производството на пестициди за селското стопанство и насочва изцяло дейността си в посока „Биотехнологии”. „Монсанто” патентова новите си сортове, чрез генна модификация ги прави устойчиви на своя токсичен пестицид и обещава на земеделците по-големи добиви. Компанията извършва световна инвазия на пазара за сортови семена, като изкупува над 50 специализирани фирми из целия свят и така реализиа около 90 % от търговията с ГМ семена, контролирайки почти 8 % от световната обработваема земя.

През 2005 г. Народното събрание приема един силно рестриктивен спрямо ГМО закон. Въпреки това в края на миналата година край Шумен бяха открити полета, незаконно засети с генно модифицирана царевица.

През ноември 2009 г. представителят на „Монсанто” за България заявява на Националния панаир на семената: „Законодателството се променя много бързо и много скоро ще имаме възможност да засяваме генетично модифицирана царевица."

Дни по-късно, на 27 ноември, правителството внася в парламента законопроект за генно модифицираните организми, който изцяло отговаря на очакванията на „Монсанто”. Мотивът за внасянето на новия закон е, че Еврокомисията ни го налагала и ни грозяла опасността от налагане на санкции, което звучи много пресилено в момент, когато Еврокомисията обмисля да разшири правото на страните-членки да решават сами дали да култивират ГМ растения. Премиерът даже увери, че е против „генно модифицираните същества”! И правителството било против, но, както си е против, министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов гласува на съвещание на Съвета на министрите на Европа три пъти „За” освобождаването на определени ГМ култури.

Законопроектът предизвика силно възмущение в обществеността. Редица неправителствени и браншови организации се обединиха в инициативен комитет „България свободна от ГМО”. Организираха се шествия и протести из цялата страна.

След сага от преговори и заседания на Комисията по околната среда и водите към парламента управляващите привидно отстъпиха. Министър-председателят Б. Борисов и председателят на Народното събрание Цецка Цачева дадоха уверения пред медиите и в лични срещи с протестиращите, че ще се съобразят с всички техни искания и специално, че няма да допуснат ГМО извън лабораториите.

Само след няколко дни - ни помен, ни дим от поетите обещания. Комисията по околната среда и водите гласува законопроекта на второ четене, даже без да изслуша исканията
на неправителствените организации. Законопроектът в последния му вариант дава зелена светлина за полевите експерименти с ГМО и освобождаването им в природата. Освен това отстоянието за посев на ГМО от защитените територии по „Натура-2000” се намали от 30 на 10 км., което, ако погледнете картата, ще видите, че е крайно недостатъчно, за да гарантира неразпространението на мутанти върху българска земя.

КАКВО СЛЕДВА ?

1. сценарий - белият кон: В последния момент Б.Б. се явява на бял кон и ритва закона, налагайки изменения, които да удовлетворят общественото мнение, което е абсолютно в негов стил. Остава открит въпросът за евентуалния ангажимент на Борисов
към Барозу, който е явен лобист и привърженик на ГМО, и който подкрепяше докрай Румяна Желева!

2. сценарий – най-вероятен: Когато четете този текст, новият закон ще е минал най-вероятно и на второ четене в пленарна зала. Най-вероятно президентът, както обяви по-рано, ще наложи правото си на вето и ще го върне за преразглеждане (а има и да си връща за „Втора ядрена”), после най вероятно в парламента ще му бъдат направени
1-2 козметични промени, както стана със Закона за електронните съобщения. После закономерно текстът ще отиде в печатницата и „Държавен вестник” официално ще обяви началото на края на българската продоволствена независимост.

3. сценарий – на баба ми хвърчилото: Президентът успява да прокара в парламента идеята си за референдум по въпроса. За да влезе в сила решение, взето на евентуален референдум, е необходимо да участват поне 60 % от имащите право на глас. Ако това се случи, развитието на този сценарий може да удари такава плесница на премиера, че побоя над Дянков да му се стори като „сън в лятна нощ”. Минусът е, че Гоце ще пирува, а плюсовете - поне три:
1. ще се етаблира гражданското общество;
2. ще се предизвикат нови дебати за промяна на закона за участието на гражданите в държавната власт и местното самоуправление
3. и „last, but not leаst”: няма да ни сервират картофки „BASF”. :)

Дорайд ал Хафид

Няма коментари:

Публикуване на коментар