ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

петък, март 19, 2010

Инсулинът също е ГМО

Светът на човека днес е залят от генномодифицираните организми. Невъзможно е те да бъдат „изкоренени”. Това обаче не трябва да ни плаши. Наистина малко хора наистина знаят какво представляват тези организми и с каква цел се създават. В последната година наблюдавам тенденция, която е насочена едва ли не към тоталното отхвърляне на тези организми, в създаването на които се е намесила човешката ръка. Все пак тези действия се вършат с определена цел - те често остават неразбрани и недооценени. Генномодифицираните организми играят наистина важна роля за човека.

На първо място ще спомена инсулина. Трябва да сме благодарни въобще, че го има; защото това е единственото вещество, което понижава кръвната захар. Болестното състояние, породено от липсата му, е диабет. Това вещество е от първостепенно – животоспасяващо значение за хората, болни от тази коварна болест. Инсулинът е резултат от модификация на микроорганизми - с цел, да бъде получена точно определена субстанция. Ето един ярък пример за положителните страни на ГМО. Пред нас стои един ярък пример за това, че „ГМО” не е синоним на „смърт”, а напротив - запазва човешки животи. Когато обществените среди „скачат” срещу тези организми, те не се замислят, че една тяхна забрана може да коства дори живота на някои. Освен това ние сме преки свидетели на недостига на инсулин в България.

Oсвен здравно и животоспасяващо значение, генното инженерство (модифициране) служи за изхранването на хората по целия свят. То се използва в животновъдството и растениевъдството. Чрез трансформация и молекулярно клониране се променя структурата на гените. Благодарение на този процес могат да бъдат отстранени нежелани външни или вътрешни белези. Може предварително да се премахне възможността за появата на някои болести и зарази. Увеличава се производителността при животните. Чрез генното инженерство, качеството на видове в конкретните условия се увеличава.

Ако това ви се струва недостатъчно, ето още нещо - ГМО могат да спасят цели райони от тотална смърт. Чрез ГМО, те могат да бъдат облагородени със специално създадени за условията видове - такива, които издържат на суша студено време и така нататък. И едновременно с това - постига се по- голяма производителност, устойчивост, качество. Съществуват и идеи да се произвеждат плодове и зеленчуци, съдържащи по- големи дози витамини, а също така и ваксини срещу заболявания. По този начин би се удължил животът ни.

Храна, исулин, ваксини - ето, че ГМО носят и ползи със себе си. Наистина важно е да се замислим върху тях, а не да заклеймяваме ГМО като нещо, което ни е напълно ненужно. Те са разпространени вече по цялата ни планета. А след като ги има, трябва да извлечем максимална полза от тях.

Страхил Василев

Няма коментари:

Публикуване на коментар