ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

понеделник, февруари 23, 2009

Е К з а Г Т

или
Как да станем модерни пътници


Познато ли ти е чувството на изгарящ срам, когато едва кретащата, недочуваща и недовиждаща възрастна дама до теб в трамвая извади от малкото си прокъсано портмоненце чисто новичката си електронна карта и само след едно „пюл”... „тит”... или какъвто там звук издава валидаторът гордо я обявява за една по европейски модерна жена. Той ли - странната жълта кутия с прозорче, която монтираха преди няколко месеца, а ти оглеждаше с любопитство и се чудеше откъде се включва и откъде излизат билетите. Тя ли? Тази крехка женица, която трудно се оправя с архивния си GSM, представя си Интернет като някаква стая и все още смята, че компютърът записва какво прави дори когато е изключен? Да, точно тя. Браво, бабе! Да ти е честита новата Електронна карта за Градски транспорт!

А за нас, студентите, остава да преглътнем мъката и срама, да спрем да поглеждаме през рамо със завист и плахо любопитство и да се примирим със старата хартиено-ламинирана карта, увенчана по ръбчетата със звездички. Че какво й е?! Всичко си има...!

Или пък не. Всъщност оказва се, че да се сдобиеш с новото пластмасово бижу с твоите име и лик на него не е чак толкова трудно. Какво трябва да направим?
  1. Вземете си „Заявление” от най-удобния за вас пункт, където издават карти за градския транспорт. То е БЕЗПЛАТНО.
  2. Попълнете заявлението като въвеждате данните за „Преференциална карта”. „Таен въпрос” и „Таен отговор” са по-скоро конспиративни гъдели, отколкото някаква съществена информация, без която лелките не биха могли да ви издадат карта. Пропуснете ги смело! Едно от поленцата коварно гласи: „ Номер на студентската книжка”. Не се стряскайте – То всъщност иска от вас „Факултетен номер”. Препоръчвам ви да залепите на заявлението същата снимка като тази на личната ви карта. Ако нямате, нека бъде възможно най-новата, но се и подгответе за тирадата, която ще получите от лелката картопродавачка. И не!... Не пробвайте със снимката, която сте отлепили от бележника си от 8-ми клас. Номерът няма да мине. (Проверено...)
  3. Занесете заявлението в най-удобния ви пункт. (По възможност избягвайте този на площад „Възраждане”, защото там ще се натъкнете на такава опашка от възрастни и себеподобни люде, сред които и вие ще остареете) Подайте заявлението и питайте може ли да ви направят картата веднага. Трябва да могат.
Някои малки, но съществени подробности:
  • Няма значение колко дни живот остават на старата ви карта. При изваждането на новата посочете датата, от която искате да бъде активирана. Например старата ви карта изтича на 03.03.2009г., а вие отивате да си извадите електронна на 26.02. Просто кажете, че искате да я активират от 04.03. Дотогава тя ще е невалидна.
  • Намаленията за студенти, ученици, пенсионери и инвалиди са същите.
  • Бъдете готови да платите съответната сума и имайте предвид, че самата карта струва допълнителни 2.00 лв. Оттук нататък няма да я сменяте, а само ще я презареждате.
  • Не получавате заявлението (и съответно снимката си) обратно.

Как да използвате новата карта? Просто я допрете до долната част (под екрана) на валидатора и изчакайте екранът да стане зелен. Ако е червен, таксуването е невалидно, затова опитайте пак. Или попитайте някой дядо как точно става...

Не е нужно да вадите картата. В портмоне или сред документите ви, няма значение. Валидаторът я таксува. Стига всичко друго да е наред, разбира се.

На тази карта не пише до кога е валидна. С нея обаче ви издават и касова бележка, на която е отбелязан срокът, за който е валидна картата. Пазете я, ако не се доверявате на паметта си.

Какво да правим в автобусите, където няма валидатори? Нищо. От вас не се очаква да правите каквото и да било. Возете се безплатно и се наслаждавайте... Доколкото е възможно, разбира се. Ако се качи „Контрола”, просто му/й дайте картата си. Те са снабдени с устройства, които да я таксуват на място. Нямат право да ви откажат и нямат право да ви глобят. Поне докато не се монтират валидатори и в рейсовете. Това, обещават от СКГТ, ще се случи в най-скоро време. Каквото и да значи това.

Добре дошли в електронизирания 21-ви век!

Денка Колева

Няма коментари:

Публикуване на коментар