ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

понеделник, февруари 23, 2009

...Нещо сочно

Събитие на седмицата: Излезе вторият брой на „Свободен вестник”.

Рано или късно всеки студентски мозък забива безпомощно и има нужда от restart (в превод на български – 2 шамара). И тъй като най- вероятно ви е втръснало от енергийни и/или газирани напитки, шоколад, кафе и други подобни, тази седмица ЕКСКЛУЗИВНО ви предлагаме нещо сочно за групова консумация, което ще ви държи влага за дълго и много добре си върви с компанията на настоящото печатно издание.
Като за студенти, всичко се спретва бързо и евтинко, може дори без пари да излезе, при условие, че някой от вас има мила и всеопрощаваща мама или баба.

Трябват ви:

•2 яйца
•2 чаши прясно мляко
•2 чаши брашно
•щипка сол
•около чаша олио (но имайте и малко в резерв, да не свърши точно когато не трябва, че тогава става много кофти положението)
•Буркан със сладко по избор
•Нещо за пиене (въздържаме се от съвети)
•Котлон (без значение газов или електрически, но не много мръсен)
•Измити и изсушени:
- Чаша с вместимост около 200 мл (средно голяма чаша за кафе или просто мерите на око колкото голяма водка с портокалов сок в съотношение 1:1);
- Черпак или по-голяма лъжица
- Една по-малка лъжица за сладкото
- Съд, в който да се забърка сместа
- Тиган
- Препоръчително - по чиния и чаша за всеки
•Някой с безчувствени върхове на пръстите/ някой, достатъчно гладен, за да преодолее болката
•Отворен прозорец
•Някой, който може да сметне кой колко броя ще изяде и при нужда да изчисли необходимите за двойна доза количества
•Някой с кулинарни наклонности или поне елементарни познания в тази област (но не всички, защото иначе ще се получи мазало и групово плюскане на хамбургери)
•Себеотрицателна душица, която да измие съдовете;

*За по- чистичка обстановка можете да обезопасите местата, застрашени от фатално омацване с добре попиващ хартиен носител (молим, само не и печатно издание... или поне да е широкоформатно... или поне не нашето...)

Щом си осигурите всичко това, веселбата може да започне. Помнете, че в основата на всичко стои мнооого любов към бъдещите консуматори (от личен опит говорим, ние така си правихме вестника и няма читател на първия брой, който да ни се е оплакал от стомашни проблеми).
Първо в съда за размесване на продуктите чупите яйцата. После им слагате солта и бъркате.
Намирате си помощник, който да прибавя по малко мляко.
После малко по малко прибавяте брашното, като разбърквате много усилено, за да не стане на бучки. Може няколко души да се редуват или да действат едновременно, важното е да няма плаващи островчета, които после да ви вгорчават живота. Ето за това активният спорт допринася и за кулинарията. Накрая добавяте 1-2 лъжици олио. И пак бъркате, естествено.
Когато ви писне, сместа трябва да е гъста колкото боза. Ако сте забравили що за чудо на природата е това (никакъв намек за това с какво сте го заменили), питайте чичо Google. Той знае всичко.
Сложете тигана на котлона и налейте малко олио (Колко малко? Колкото ви душа иска, само не прекалявайте). Щом се загрее (при липса на тиган с индикация изчакайте стената да стане добре изпръскана с неизчистваема мазнина и ще имате и незабравим спомен за събирането), внимателно загребвате от сместа и изливате, докато цялата повърхност на тигана се покрие. Ако работите с лъжица или шепички, може да се пробвате да си направите и формички, но препоръчваме това да е след като всички вече са хапнали, за да не се разделите с някоя част от тялото си в следствие на случаен инцидент.
Внимателно наблюдавайте случващото се в тигана. Кулинарният шедьовър трябва да бъде обърнат, когато леко порозовее и краищата леко започнат да се обръщат нагоре. Също така когато раздрусате тигана (внимавайте с какво ще го хванете), трябва съдържанието спокойно да се рахожда наоколо. Ако се затруднявате с нацелването на момента, изчакайте да замирише на изгоряло. Тогава НАИСТИНА е време.
Идва ред на колегата с безчувствени пръсти, който трябва да обърне творението (препоръчва се използването на дървена шпатула, но после и нея трябва да я миете).
Когато и от другата страна се повтори процесът със свободното разхождане наоколо, вашата първа палачинка е готова. Можете да я намажете със сладкото и да се сбиете кой пръв да я опита. Само внимавайте да не пострада вестникът ни, защото е в ограничен тираж.
Пожелаваме ви добър апетит, дори и да ви домързи да си приготвите специалитета на броя. Ще ви припомним пак, че много си ви обичаме и че в следващия брой пак ще намерите нещо сочно.

Галя Младенова

Няма коментари:

Публикуване на коментар