ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

понеделник, февруари 23, 2009

Студенти срещу протеста

Над хиляда души и днес протестираха пред парламента. Желанието им да се разруши политическата стена от корупция и лъжливи обещания обаче, сякаш все още остава утопия.
Дали някой чува гласа на студентите и даи изобщо се заслушва в думите му?
Потърсих мнението на част от онези , които са избрали да не извървят пътя от зала ,,Христо Ботев`` до Парламента.



Петър Хаджиколев, студент социология 2 курс, СУ ,,Климент Охридски``
Защо избра да не се присъединиш към протестите?
На първо място не съм недоволен от ситуацията в страната и отчитам положителни моменти в управлението на правителството. Освен това не смятам че има алтернатива за управлението на страната от страна на опозиционните партии

А смяташ ли, че правителството е виновно за създалата се ситуация на напрежение в студ. Град?
Абсолютно не.

Кой тогава?
Всички сме виждали , че такива неща се случват в цялата страна. Просто в случая инцидента е излязъл извън контрол. Виновен е всеки, който е участвал в бой когато отиде на заведение. Явно хората не могат да се забавляват.

Не смяташ ли, че студентите имат право да се чувстват защитени и че чрез протестите търсят сигурност в лицето на държавата?
Лицемерно е когато 95 % от студентите са клиенти на тези заведения да протестират срещу съществуването им. Най-ефективен протест би бил ако спрат да ги посещават.

Със студентите протестират и земеделци, и пенсионери, и майки. За едни и също ли протестират всички?
Определено не ... това е големият проблем на протеста. Когато една организация организира протест, е способна да изтъкне ясни и конкретни искания. Когато са 5 това , не е възможно и се получава така, че половината от хората там не са съгласни един с друг.

Според теб студентски град сигурно място за живеене ли е? Трябва ли да има някакви промени и какви?
Винаги, където има млади хора, има повече дисциплинарни проблеми, така че събирането на такава голяма група хора крие рискове, но не съм убеден , че засилено полицейско присъствие би променило нещата.


Виктория Гогуланова, студентка по право 1 курс , УНСС
Включи се в студентските протести?
Не.

Защо не го направи?
Защото тези протести са груба вулгаризация на истинската дума ,,протест`. Тя не трябва да се асоциира с насилие и вандализъм.

А смяташ ли, че правителството е виновно за създалата се ситуация на напрежение в студентски град?
Не.

Кой тогава?
Виновни са ,,псевдо-студентите``, които са дошли в студентски град сякаш за всичко друго, освен за да учат. Дори и да няма дискотеки, дори и мерките за сигурност в тях да са засилени, човек, решил да се напие и да вдигне врява около себе си, може да го направи на много други места в студентски глад.

Мислиш, че студенските протести ще постигнат нещо и какво?
Най-вероятно ще имат ефект. Ситуацията вече е достатъчно обтегната. Студенстки град е на път да се превърне в полицейски град.


Никола Александров ,психология 2 курс
Защо избра да не се включиш в протестите?
Защото за мен тези протести с днешната дисциплина на масите са абсолютно безмислени.

Защо? Не е ли правителството виновно за създалото се напрежение?
Не, разбира се. Да затворят всички дискотеки и кафета ли?

Кой е виновен тогава?
В интерес на истината виновни за много. Виновни са родителите на деструктивните студенти. Виновни са университетите, че не санкционират прояви на вандализъм и насилие. Виновна е народопсихологията да не съдиш някой който е нарушил правата ти.

Какво ще постигнат според теб протестите?
Абсолютно нищо. Трябва да се създават неправителствени организации, които да контрират насилието и да "образоват" масите. За насилието са виновни примитивните.


Интервютата взе Десислава Желева

2 коментара:

  1. Много интересна представителна извадка са тези интервюта. Наистина, за много неща, правителството не е виновно. Изроди, които не знаят какво вършат като се напият ще има и занапред. Единственото, което може да се направи е премахването на незаконните дискотеки и малко повечко полицаи по улиците.Тогава може би наистина градчето на студентите ще стане по-сигурно място... Все пак да не забравяме, че случилото се в Студентски град донякъде беше повод, а донякъде и причина за протестите. Последните пък приличаха на някакво подобие на цирк, в което всеки протестира за своята кауза. А и някакви певци имаше в целия този политико-обществено-социален бъркоч... В заключение ще кажа, че може би едно "читаво" общество би избрало "читаво" правителство...А идват избори...

    ОтговорИзтриване
  2. Дисциплина на масите... хахах Смешни люде

    ОтговорИзтриване