ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

понеделник, януари 18, 2010

Идва време за бунт

Преди 103 години, на 3 януари 1907 г. студенти от СУ освиркват княз Фердинанд пред Народния театър Иван Вазов. Последствията от техните действия са безпрецедентни – университетът е затворен. Една от причините да се стигне до тази безумна репресия обаче е реакцията на професорите към действията на техните възпитаници. Преподавателите са солидарни с протеста и именно това го прави значим, официален. Единството на студенти и професори ражда една от славните страници в историята на СУ. Да, имало е арести, за една година университетът е затворил врати. Тези хора са платили цена за политическата си позиция и именно това я прави достойна.

„Обединението прави силата” гласи надписът над Народното събрание. Вероятно в началото на миналия век българите са отдавали по-голямо значение на тези думи, отколкото днес. Защото не са приемали свободата за даденост.

Бенджамин Франклин е казал: „Който жертва свободата, за да придобие временна сигурност, не заслужава и двете!”. Настъпват смутни времена. Ще трябва да направим
избор. Намаляват стипендиите ни. Спортната база на СУ е в окаяно състояние. Дано сме готови да платим цената и да се държим достойно, когато чашата прелее. И дано сме единни.

Николай Гергов

Няма коментари:

Публикуване на коментар