ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

понеделник, януари 18, 2010

Дянков е "за" орязания бюджет на СУ


На 7 януари в Аулата на СУ министърът на финансите Симеон Дянков изнесе открита лекция на тема „България след финансовата криза”. Събитието беше организирано от Бизнес клуб – Софийски университет с подкрепата на Студентския съвет.

Министър Дянков озаглави кратката си презентация „Най-важните 10 задачи за 2010 г.”. В рамките на по-малко от половин час финансист № 1 очерта приоритетите на ведомството си за идните 12 месеца, сред които бяха влизането в еврозоната; размразяване и оптимизация на работата с еврофондовете; разплащане на държавата с бизнеса; преориентация към „зелени производства; реформиране на държавната администрация, здравеопазването и образованието.

Според Дянков сегашната система на обучение в държавните университети „не е на ниво” и се нуждае от сериозни реформи. Министърът предложи държавното финансиране да зависи от наплива на студенти към даден университет, както и от качеството на преподаване. То трябва да се измерва с унифицирана скала, както е в САЩ. Друга наложителна промяна е връщането на основната част от научната дейност в университетите.

След лекцията студентите имаха възможност да зададат своите въпроси към министъра. Бурни ръкопляскания в залата предизвика питането за намалената с 10 % субсидия за образование в бюджет 2010. Дянков защити икономията, като добави, че за администрацията съкращението на парите е в размер на 16 %. Министърът изказа надежди, че до средата на годината в отрасъла ще бъдат извършени реформи и ще бъде възможно ВУЗ-овете да получат допълнително финансиране.

Явор Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар