ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

понеделник, януари 18, 2010

Бой пред Народния


... с възглавници

Петък, 18 декември... топъл декемврийски ден. Очаквам поредните няколко часа в университета и почивката в края на работната седмица. С една дума – скука! Телефонът ми обаче позвънява: „Ало, здрасти, хайде на бой с възглавници!”. Ако получавах по левче всеки път, когато чувах това... щях да изкарам първото си левче!

За четвърта поредна година в България се провежда бой с възглавници пред Народния театър. Правело се в цяла Европа. А най-странното е, че само аз не знаех за тази традиция. Поръчвам на доверен човек да ми донесе оръжие (възглавница) и в 19.00 сме строени в пълно бойно снаражение (с възглавници в ръце) срещу останалите участници в тази вече традиционна битка.

А бойците бяха най-различни – деца, тийнейджъри, младежи и възрастни граждани. От време на време не е лошо да виждаш и усмихнати физиономии. Два часа добронамерено
насилие в този необичайно топъл ден седмица преди Коледа. И хората бяха щастливи. Явно на човек не му трябва много, за да се почувства добре.

Не обичаме вдетинените хора. А искаме да запазим частица от детското в себе си. Може би боят с възглавници е златната среда.

Николай Гергов

Няма коментари:

Публикуване на коментар