ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

понеделник, януари 18, 2010

Иван Ангелов: Колбаса ще ни го дадат на пика на кризата


17 страници от форума на СУ бяха изтрити след изборите за студентски съвет

По време на изборите за студентски съвет на ФЖМК се изговориха и изписаха достатъчно предизборни обещания, за да заприлича мероприятието на парламентарен вот. Сега членовете на съвета се опитват да реализират предварително заявените си амбиции. За да следим изкъсо нашите избраници се обърнахме към един от ветераните – третокурсникът
Иван Ангелов – Хинки.

Какво е мнението ти за новия студентски съвет на ФЖМК? Смятате ли че новите попълнения имат необходимите качества да работят за интересите на колегите си?
- Мнението ми е оптимистично, както за всичко ново и още недискредитирало се. Особено ми хареса ентусиазма на първи курс. Да, убеден съм че имат необходимите
качества, иначе едва ли някой би гласувал за тях, отделен въпрос е доколко ще успеем да ги материализираме.

Оценяваш ли работата на съвета през изминалия месец като задоволителна?

- Като подхвана темата тая година изборите се проведоха в края на ноември, а първото ни заседание започна седмица по-късно. Прибавяйки факторите 8-ми декември, Коледа и Нова година не можем да кажем, че сме се преработили. За всеобща радост обаче няколкото ни срещи бяха сравнително ползотворни, успяхме да се опознаем бързо и да начертаем пътя към светлото социалистическо бъдеще...

Какви начинания възнамерява да осъществи студентския съвет на ФЖМК в най-обозримо бъдеще?

- Като за начало обмисляме да разширим състава на съвета с т.нар. асоциирани
членове, които ще имат същите права като делегираните, а изборът им ще бъде определян по усмотрение на настоящия състав. Тук е момента да поканя всички, които имат някакви свежи идеи и са готови да работят за тяхното осъществяване да се присъединят по тази линия. Повече информация ще има на официалния сайт на факултета www.fjmc.eu , който е следващото ни начинание и ще бъде представен на студентите съвсем скоро.

Планирали сме новото ФСС да се трансформира в нещо коренно различно от предишните си аналози. Да се измъкнем от пашкула на поредна казионна студентска организация и да се превърнем в значим фактор в Университетския живот, не само в рамките на СУ. Ще останем верни и на традициите със шестия пореден фестивал „Дни на свободното слово”. Има и други работи, но няма да Ви стигнат мастилото и страничките, дай следващ въпрос...

Имате ли цялостна програма за 2010г.? Ако да, с какво се различава от тази през предишните години?

- За цялостна програма е твърде рано да се говори, още повече че нови идеи ни заливат постоянно. Като за начало мислим да организираме дискусия за/против видеонаблюдението в СУ, за което си партнираме с няколко независими студентски организации и клубове, имаме и благословията на доста преподаватели от нашия и други факултети. Като сме тръгнали да нищим Биг Брадър, няма как да пропуснем и новия Закон за електронните съобщения, както и да излезем със собствена позиция по въпроса.

Като основен проблем, който сме фиксирали е липсата на комуникация на всички нива във ФЖМК и най-вече тази между самите студенти. За тази цел сме подготвили редица нововъведения – сайта на факултета, електронна библиотека, компютърен терминал (Kiosk) за обществено ползване във входа на Факултета, Wi-Fi интернет и т.н.

По инициатива на първи курс ще възродим филмовите вечери във ФЖМК, където ще прожектираме интересни документални и игрални продукции, които да са от полза на студенти и преподаватели, ще каним гости, свързани със създаването на тези продукции и т.н.

Планирали сме и сътруднчество със „Свободен вестник” в сферата на новините, анализите и прогнозите за развитие на висшето образование.

Надявам се тазгодишната ни програма, каквато и да е тя, да се различава от миналогодишната с това, че ще я изпълним докрай.

Как ще изглежда пицата във ФЖМК?
- Същата като за целокупния български народ, благодарение на майстор-готвача Симеон Дянков – засега постна, но с много и все ароматни подправки. А колбаса ще ни го дадат отделно след няколко месеца, когато се очаква пикът на кризата.

Колко пъти съвета мери преди да отреже от бюджета си?

- Факултетните студентски съвети не разполагат с бюджет. В този ред на мисли мерим всичко изключително внимателно и по много пъти, понеже режем от личните си финанси. Естествено при някои инициативи това е невъзможно, тогава прибягваме до спонсорство, кандидатстване по проекти и т.н. Предимството ни пред останалите ФСС-та на СУ е, че ФЖМК се ползва с известен авторитет, което е от голямо значение за спонсорите.

Усещаш ли наследството на предишния студентски съвет?
- Изминалата година бе неприятна за институцията Студентски съвет, най-малкото поради разкритите непосредствено след студентските протести от 14 януари данни за особено големи злоупотреби със знанието и дейното участие на председятеля на СС на СУ Светослав Станков. Да не забравяме и реакцията на Университетската институция, която се държа най-малкото неадекватно на фона на възникналите скандали.

В началото на декември се проведоха нови избори за СС, които също не преминаха без вълнения, най-малкото поради факта, че състава на изборните комисии беше определен лично от лицето Станков, който до края на академичната 2009 година така и не получи никаква санкция за деянията си. Освен това по данни от потърпевши, във секцията на форума на СУ, посветен на изборите за нов Студентски съвет от модераторите бяха изтрити 17 страници с мнения, с по 15 мнения на страница – сами го сметнете. Самите избори бяха проведени доста мълчаливо, да не говорим, че във ФЖМК почти никой не разбра за тях. Всичко това накуп говори доста красноречиво за нелегитимност на вота, на която за съжаление никой не се противопоставя, понеже правилникът на СУ го позволява.

Доста хора помнят предизборния ти лозунг (Космат, потин и готин). Колко от останалите членове на факултетния съвет помнят своите? Някои напомняха на партийни програми...

- Това бях го позабравил (усмихвайки се), ама Вие сте си виновни, като ми искате
интервюта непосредствено след Ивановден. Добре си хванал иронията в моята „платформа”, особено като я съпоставиш с обещанията на останалите за защита на студентските интереси, обещания да не ги предават, кастрация на бездомните кучета
и т.н. Аз също много се забавлявах докато ги четох, някои са завършени политици. Не знам колко и доколко ги помнят, най-добре питай тях.

Какво ще пожелаш на колегите си през 2010 г.?

- Много колежки ; а на колегите и колежките като общо ще пожелая да се интересуват
малко повече от това, което става в Университета и по-конкретно от нещата, които не би трябвало да се случват.

Николай Гергов

Няма коментари:

Публикуване на коментар