ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

петък, декември 04, 2009

Пазаруването преди Коледа:


Кошмарно

Кризата тази година сериозно застрашава да намали количеството и качеството на закупените и получени коледни подаръци :( Само и единствено в седмиците преди Коледа е абсолютно позволено да хвърляш на воля пари за напълно непотребни нещица, от които никой няма нужда.

Въпреки това не мога да разбера защо мъжете никога, ама НИКОГА не се забавляват с това занимание, а го приемат като досадно задължение. Да не говорим, че правят няколко основни грешки при избирането на коледен подарък за своите половинки, от което те си правят често грешни изводи за техните взаимоотношения. Не е задължително подаръкът е да е скъп и бляскав, но поне, скъпи мъже, можете да развихрите малко въображението си! Често обаче вие се ограничавате само в някое от следните неща:

Бельо. Новото бельо никога не е излишно.
Но мъжете правят една основна грешка – често избират неподходящ размер. Разликата между чашка B2 и C2 не е само в една буква! Ако улучите размера на вашата партньорка, й давате знак, че познавате отлично нейните дадености и ги намирате за прекрасни. По-малкият размер казва, че не обръщате достатъчно голямо внимание на нейните таланти, а по-големият – че трябва да си търсите ново гадже. :(

Техника. Нали не мислите, че приятелката
ви е умряла за най-новия модел PSP* или радио за колата (каквато тя дори няма!)? Ако вече сте купили подобен подарък, не очаквайте коледните празници да преминат като тиха зимна приказка! Единствената ви надежда е приятелката ви да ви е купила най-новата колекция лосиони за тяло и ароматни свещи. Тогава при наличието на добро възпитание, бързо разменяте подаръците и решавате проблема, без да са необходими
дълги обяснения от сорта: „Ама, бебчо, аз те слушам, като ми разказваш какво си си харесала от Мола!”

Тенджери и тигани. Това наистина е грешка, която, слава Богу, вече малко мъже допускат благодарение на многобройните романтични филми и сериали. Все пак стават и такива недоразумения, особено когато помолите майка ви за помощ при избора на подарък. При добър късмет вашата любима може да намери и положително послание в него – „Значи му харесват моите манджи!”, което ще значи, че вие сте принуден от този ден нататък да се възхищавате на всичките й кулинарни експерименти. Подаръкът е неуместен най-вече, ако тя живее в Студентски град и дори няма котлон.

Бонбони.
Банален подарък, който обаче има потенциал да бъде възприет добре. Носи посланието: „Той наистина не мисли, че съм дебела!” и придружен с пожелание от сорта на „Великите жени обожават сладкишите. Ти си доказателство, че това е вярно!” може да ви изкара от коледните празници евтино и безболезнено. Ако от току-що прочетеното осъзнахте, че през последните години сте подарявали само подобни
неща на гаджетата си, то вие сте типичен пример за мъжа, който възприема коледните подаръци като досадно задължение. Това, на което ние настина бихме се зарадвали, е нещо, което ще издава, че поне веднъж сте ни обърнали внимание, когато въздишаме
по някоя снимка от списание или кадър от филм.

Весели и безкризисни парзници!
*Play Station Portable

Ваня Богданова


Истерично

Много обичам празниците, събираме се с приятелите около масата и се веселим на воля. Настроението е приповдигнато, празнично, наздравиците следват една след друга. Пие се за познати и непознати, а в по-напреднала фаза даже и за времето, колите, жените и др.

Но дните преди Коледа и Нова година ги ненавиждам! Те са създадени, за да официонализират абсолютно безмислените покупки, които жените около теб ще направят. Те и без това триста шестдесет и пет дни в годината пазаруват! Но празниците са пиковият момент, когато нежната част на човечеството полудява, загърбва приоритетите и се хвърля в опустошаване на наличните финанси. При това на първи януари всички закупени джунджурии ще започнат да събират прах и мъжът (както винаги) ще бъде впрегнат в преместването им я в килера, я в мазето.

Да не говорим за абсолютно неясните желания на дамите. От октомври ти се проглушават ушите, че ботушките на Армани са последният писък на модата и са вечният фешън. И когато през ноември жената ти каже, че са здрави и качествени, ти твърдо решаваш да я зарадваш и да й ги купиш. Но ето какво се получава – изръсваш се с една много хубава сума (за която можеш да си купиш половин кухня), а на Коледа разбираш, че тя очаквала да й купиш цялата нова серия на Лореал! Следват още два дена да се влачене с нея по магазините, кимане с думите ,,Да, да, добре ти стои”, а накрая пак мъкнене на всичките нови пликове до колата. А ботушките, които си купил, намираш захвърлени
в дъното на гардероба.

Е, след всичко това аз реших тази главоблъсканица кардинално и, изживявайки осемнадесет такива абсурда, реших да й връчвам определена сума и да я оставям да си троши главата. Естествено, не успях да се откача от влаченето по магазини и магазинчета. Не можах и да я накарам да разбере, че една жена би била много по-полезна от мен в качеството си на моден експерт. Но по-важното е, че недоразуменията значително намаляха.

Фрази от типа ,,Аз ти говоря, пък ти се сещаш, нали, мило”, са препъни-камъкът в доброто изкарване на празниците. Казвайте какво искате точно, казвайте директно какво точно ви харесва, защото „нещо такова” и „ей като това” не върши работа. Възможността да бъдете неправилно разбрани е твърде голяма, когато използвате фрази по подразбиране. Ние, мъжете възприемаме думите буквално, без да влагаме оттенъци и вариации. Когато двата пола не говорим на един език, се получават страхотни разминавания и после ходи доказвай кой кум, кой сват, кой на булката брат.

И изобщо защо трябва все ние да ви разбираме и да правим компромиси? Та ние знаем, как ще свърши цялата тази коледно-новогодишна истерия, и въпреки това ви „изтърпяваме” капризите и безмислените шопинг мании по празниците. Но когато след всичкото това ние пак се окажем виновни, че сме ви развалили празника, започваме да се чудим, протича ли изобщо някаква логическа операция във вашите женски мозъчета.

Мили дами, моля бъдете конкретни, ако искате да получите мечтания подарък и това ще бъде и най-голямото облекчение за нас! А така или иначе ще продължаваме да се ядосваме, когато не успеем да ви зарадваме, но вие действайте по по-лесния начин, онзи разбираемия, онзи щастливия!

Наум Мороз

Няма коментари:

Публикуване на коментар