ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

петък, декември 04, 2009

Какво предложи Киномания 2009


Три седмици гледахме качествени филми

Въпреки емблематичната статичност на есента сезонът всъщност иззема една от най-ключовите функции на пролетта – раждането на нещо ново. Октомври и ноември са месеците, когато културният живот се отърсва от покрилия го летен прах и предлага на публиката нови и вълнуващи срещи със света на изкуството. За поредна година в София се проведе фестивалът „Киномания”. Цели три седмици любителите на качествените филми у нас имаха шанса да гледат онези продукции, които досега по една или друга причина
не са се появявали по родните кина.

Между 13 ноември и 3 декември филмите бяха прожектирани в зала 1 на НДК, кино „Люмиер”, Дом на киното и EuroCinema. Цената на билетите на игралните филми беше от 8 до 10 лева, а на анимационните между 4 и 6, като студентите ползваха намаления от 2 лева.

И тази година програмата на фестивала беше разнообразна и привлекателна. На „Киномания 2009” можеха да се видят биографични, исторически, романтични, забавни, драматични, музикални и анимационни филми, които допринесоха не само за доброто ни настроение, но и за вътрешния ни комфорт. Обикновено зрителят е свикнал да гледа на големия екран предимно касови продукции, които за съжаление рядко си струват отделеното време. За сметка на това „Киномания” предложи нещо съвсем различно.

Фестивалът започна с филма на испанския режисьор Карлос Саура „Аз, Дон Жуан”. Действието се съсредоточава около живота на прочутия италиански либертист от 18 век Лоренцо де Поне, работил заедно с Моцарт върху операта „Дон Жуан”. Филмът е поглед зад кулисите на пищността и драматизма на операта.

Разбира се любовта и ревността присъстват с цялата си пищност и размах. „Аз, Дон Жуан” е впечатляваща възхвала на творческия дух.

Същия ден в кино „Люмиер” на зрителите бяха представени „Генуа” и „Мушиши”. „Генуа” е съвременна драма за живота на мъж, чийто свят се обръща наопаки, след като жена му загива при катастрофа. С надеждата да промени живота си той се мести с двете си дъщери в Италия. Японският „Мушиши” пък е създаден по едноименната манга на Юки Урушибара. Действието е съсредоточава около пътуващ лекар-мистик, който прекосява отделни райони на Япония, лекувайки заболяванията, предизвикани от свръхестествените
създания Мушиши. Филмът въздейства с мрачна тайнственост, както древен мит повлиява на модерните възприятия.

Фестивалът продължи с „Последен шанс, Харви” , „Карамел” и „Джебчии”. В първия филм Дъстин Хофман се превъплъщава в ролята на самотен мъж, който отива в Лондон за сватбата на дъщеря си, с която напоследък не са така близки, както би му се искало. Там обаче се влюбва в красива жена на средна възраст, която изглежда може да е неговият нов и последен шанс за различен живот.

Ливанско-френската продукция „Карамел” е свежа комедия, в която клиентките на престижен козметичен салон в Бейрут доказват, че вълненията на повечето жени по света са напълно сходни. Българските почитателки на филмовото изкуство имаха шанс сами да проверят дали това е така. В съвсем друг свят ни пренесе азиатският филм „Джебчии”. Банда от четирима изпечени хонконгски джебчии се натъкват на неустоима
и опасна жена. Един по един и четиримата се оплитат в мрежите й. Свежата и забавна история е истинско кинематографично предизвикателство за любителите на азиатското кино.

Богатата програма на „Киномания 2009” продължи с разнообразни филми, представители на българското, азиатското, американското, германското, испанското, италианското, руското и френското кино. Разбира се, подобаващо място беше отредено и на късометрежните, документалните и анимационните филми.

„Гогол Бордело нон стоп” например е един музикален шедьовър, който почитателите на екстравагантната група трябва задължително да гледат. Младата режисьорка Маргарита Химено проследява главозамайващия успех и бързо развитие на музикантите от „Гогол Бордело”. Филмът е съставен както от откъси от техни концерти, така и от някои импровизирани речи за живота на вокалиста Юджийн Хъц.

Обръщайки специално внимание на детското кино в „Киномания 2009”, няма как да не отбележим, че то не отспъпва по нищо на останалите филми. Какво като е предимно за деца? „Кой се страхува от Кумчо Вълчо” зарадва както малките, така и големите.
Това е симпатичната история на малката Терезка, която много харесва приказката за Червената шапчица, но въпреки това сънува кошмари с големия лош вълк. Когато нейно приятелче от детската градина се сдобива с по-малко братче, Терезка започва да се вълнува дали майка й е наистина я е родила, без да подозира, че родителите й крият от нея друга тайна.

Анимационното филмче „Лунното мече и неговите приятели” пък е замечтана приказка за малко зверче, чието любимо занимание е да наблюдава Луната. Една вечер обаче Луната пада от небето и малкото животинче я намира. Не всички в гората обаче одобряват новия приятел на мечето...

„Киномания 2009” обединява филмовото изкуство в няколкодневен маратон на качествените продукции, създадени през последните няколко години. Всеки един, който има отношение към киното и наистина желае да види нещо интересно и ново, успя да се почувства част от фестивала, като зае своето място в киносалона и остави изкуството да се влее в него самия.

Десислава Желева

Няма коментари:

Публикуване на коментар