ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

петък, декември 04, 2009

Сагата "Любо Пенев" противопостави шефове и фенове


Извечното „Да бъда или да не бъда“ тормози наставника на ЦСКА

Страстите на стадион „Българска армия“ не секват, като за последните няколко
седмици в отбора от Борисовата градина се случи какво ли не. Пиянски изцепки, хвърлени оставки, провалени амбиции в Европа – това са основните акценти и проблеми, които постепенно подронват авторитета на 31-кратните шампиони на България. Наставникът на ЦСКА Любослав Пенев демонстрира характер и си позволи да направи нещо нечувано за българския футбол – блъсна авторитетно по масата и изгони деветима от футболистите, повечето от тях титуляри, заради непрофесионалното им поведение. Собствениците от „Титан“ не приеха подобно решение и амнистираха тежко провинилите се. Това не се хареса на бившия нападател на Валенсия и без да се замисли, той си подаде оставката. Той е човек, който си държи на думата и има принципи, за разлика от мишките, свиващи се и при най-малката неприятност. ЦСКА е име, с което гавра не бива и Чичовото ясно показа, че е така.

Пенев хвърли оставката си и след това веднага започнаха множество предположения кой може да го наследи на поста старши треньор. Имената Миодраг Йешич и Стойчо Младенов бяха първите, които започнаха да се тиражират в медийното пространство. Като моментен заместник на Любо бе избран неговият помощник Ради Здравков и се смяташе, че той ще изведе червените срещу Славия. Пенев обаче показа, че е истински цесекар и погледна към феновете. Огромни транспаранти бяха опънати на „Армията“, като общото послание бе: „Любо, остани заради ЦСКА!“. Той изведе момчетата срещу безликия състав на отбора от Овча купел и ги пожали само с два гола. Но както навсякъде в България е общоприета практиката „който плаща, той поръчва и музиката“. „Кралете на боклука“ ще пързалят Пенев до Нова година и тогава със сигурно ще му търсят заместник, било то и чужденец. Димитър Борисов и Иво Иванов разбраха, че пред тях не стои някое просто бостанско плашило, което могат да разиграват, и по всяка вероятност ще се опитат да лишат ЦСКА от наставник, налагащ атрактивен, атакуващ стил на игра. Същото, което прави и Краси Балъков в Черноморец.

Изцепките на деветимата играчи се разчуха по целия свят и испански сайт разкри няколко пикантни подробности около футболното минало на Пенев от времето му във Валенсия. Според интернет изданието младият тогава Любо е извършвал същите „геройства“, както Иван Иванов и компания, и е държал не веднъж на нокти треньора Гуус Хидинг. Иберийците иронично подхвърлиха „Пенев на времето ходи по дискотеките, а сега чете морал“...

Както се вижда, наближава края на една много емоционална година за ЦСКА. Любо Пенев протегна ръка към младоците, позволяващи си какво ли не, и ще им даде възможност да се реабилитират още в следващите двубои. Целта на тима е да запази мястото си в челната тройка до края на есенния полусезон и напролет да вдигне шампионската титла.
Вижда се, че европейските турнири са все още голяма хапка за младия състава на армейците, но е нужно време и търпение, за да заблести името на ЦСКА на международната сцена. А извечната дилема „да бъда или да не бъда“, която стои пред Пенев, все още очаква своето решение.

Виктор Иванов

Няма коментари:

Публикуване на коментар