ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

петък, декември 04, 2009

Джобният Херкулес не слиза от челните позиции


Йордан Йовчев продължава да побеждава и на 36 години

Йордан Йовчев е най-успешният български спортен гимнастик. Той е роден на 24 февруари 1973 г. в Пловдив. В кариерата си до момента има четири олимпийски медала – един сребърен и три бронзови. Два пъти е двоен световен шампион – на земя и халки (2001, 2003) и два пъти се класира втори (2002, 2009). Общо спечелените от Данчо медали са 33 – от световни и европейски първенства, олимпийски игри, и турнири от веригата Гран при.

На олимпиадата в Пекин Данчо постави уникален рекорд. Той е единственият гимнастик на планетата, който участва на най-големия спортен форум за пети път. Пловдивчанинът продължава да се бори за отличието, което му липсва, и което на игрите в Атина му бе незаслужено отнето – златния олимпийски медал. В гръцката столица през 2004 г. той бе с класи над представителя на домакините Димостенис Тамбакос, но съдиите не посмяха да му дадат заслужената награда. Световният вицешампион от последното световно първенство в Лондон заяви, че ще участва на 12 декември в турнира за Гран при на Италия, за който има персонална покана. За златото в Лондон не му достигна едва 0,1 точки, но за пореден път показа, че може да пребори доста по-млади от него конкуренти. 36-годишният Данчо взе 15,575 точки, а златният медалист Минйон Ян - 15,675.

Първите си крачки в спортната гимнастика Данчо прави, когато е на седем години, неговият първи треньор е Иван Славчев. В момента Йордан Йовчев работи с Живко Добрев. След олимпиадата в Атланта през 1996 г. се премества да живее в САЩ. На няколко пъти обявява, че няма намерение да се връща в България. Той обаче не се съгласява да се състезава за Щатите, въпреки че такива предложения са му отправяни неведнъж. През 2007 г. Йовчев променя намерението си и се установява в Пловдив. Помага на Краси Дунев, който отваря център по спортна гимнастика. Данчо се занимава с оборудването и с тренировките на децата. Джобният Херкулес е женен за Боряна, двамата имат шестгодишен син – Джордан.

Освен медали българинът е печелил и редица други награди – спортист на България за 2001 г., спортист на Балканите за 2003 г., мъж на годината за 2004-а и др.

На 7 ноември т. г. на 23-ия конгрес на централата в Тел Авив Йордан Йовчев, който е президент на федерацията ни в своя спорт, беше избран в изпълнителния комитет на Европейския съюз по гимнастика с най-много гласове.

Наум Мороз

Няма коментари:

Публикуване на коментар