ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

понеделник, декември 07, 2009

Датското образование е 3 в 1: високи стандарти, работеща система и място за забавление


Хамлет не е прав – няма нищо гнило в Дания. Едва ли ви е хрумвало да се образовате точно там, но в последните години страната произвежда едни от най-добрите кадри за Европа в областта на икономиката и IT. Висшето образование работи за студентите, а за администрация и държавна организация като датските България може само да мечтае. Ако държите на модерно образование и сериозна професионална практика, Дания е мястото. Междувременно северната страна не ви лишава и от забавления, предизвикателства и активен културен и социален живот. С две думи – отвсякъде европейско.

Основното предимство на датското образование пред доста други европейски е, че обучението в Дания е безплатно (поне за граждани на Европейския съюз). В Дания има девет университета и във всеки има специалности, преподавани изцяло на английски. Владеенето на датски далеч не е задължително, освен за специалностите, изучавани на него. Повечето университети ви дават възможност да го учите безплатно.

Бакалавърската степен е три години. Кандидатства се на равни начала с датските студенти, като дипломата и държаните от вас изпити трябва да бъдат приравнени към датските образователни стандарти. Изискват се две заверени копия от диплома за завършено образование – едно на роден език и едно на датски, английски, френски или немски. Кандидатства се с оценките от матурите, но е задължително да притежавате добри познания по английски език и математика. Всички университети изискват документ, който да удостовери владеенето на английски език. За някои специалности се кандидатства и с отделни изпити. Крайният срок за подаване на документи е 15 март, а резултатите излизат в края на юли.

Веднъж приети, трябва да се погрижите за настаняване, уреждане на емиграционни документи и здравеопазване. Едва ли ще получите право на общежитие, особено в Копенхаген, но не е толкова трудно да си намерите квартира. Здравеопазването е безплатно, но преди да заминете, се погрижете да се осведомите кой и как ви изплаща осигуровки. Като цяло, животът в Дания е доста скъп, поне спрямо българските стандарти – месечните разходи варират между 500 и 1000 евро в зависимост от конкретното населено място. Всички университети са изградили студентски центрове, а по-малките селища са се оформили като университетски градчета, така че Дания определено разбира от студентски живот. Лесно можете да намерите и работа - минималното заплащане е към 12 евро на час.

За да живеете законно в страната, е необходимо да си извадите сертификат за регистрация. За него можете да се информирате в посолството на кралство Дания в София, което ще направи всичко възможно да ви съдейства.

Какво и къде:


www.optagelse.dk – универсалната система за кандидатстване във всички датски висши училища. Съдържа формуляра за кандидатстване. Информацията за 2010 г. ще се актуализира през февруари.

www.ciriusonline.dk – звено към датското министерство на образованието, което отговаря за признаването на оценки и изпити спрямо датските стандарти.

www.newtodenmark.dk – съдържа полезна информация, главно по отношение на документи и административни въпроси

www.studyindenmark.dk – съдържа отговорите на почти всички въпроси, които бихте могли да имате.

Десислава Гичева

Няма коментари:

Публикуване на коментар