ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

петък, декември 04, 2009

Давид обеща да набие Голиат и го изпълни


Дейвид Хей взе световната титла на 30кг по-тежкия Николай Валуев

Когато британецът Дейвид Хей заяви, че ще нокаутира световния шампион Николай Валуев (Русия), боксовата общественост прихна в невиждан досега кикот. Причината - руснакът тежи скромните 140 кг. за своите 213 см. Единственото нещо, по-респектиращо от размерите на Валуев, е резултатът му на ринга – 53 победи и само 1 загуба от узбека Руслан Чагаев.

Резултатът на Хей също свидетелстваше за сериозен потенциал – 22 победи и 1 загуба. Това постижение обаче беше постигнато в полутежка категория. И макар устатият англичанин да се чувстваше като Ивендър Холифийлд (последният шампион в полутежка и тежка категория), Валуев не изглеждаше хапка за неговата уста. Нещо повече – Хей се закани да нокаутира огромния шампион. Руснака каза само: „Времето ти дойде, клетнико”. И всички му вярваха. Арогантността на британеца беше някак неуместна, звучеше като последните думи на човек, който не си дава ясна представа за статуквото.

И на 7 ноември настъпи часа на истината – истина, която се оказа доста невероятна. Хей победи. И то с лекота. Не успя да свали гиганта. Но беше толкова близо, колкото едва ли някой би повярвал. В последния 12-и рунд вместо да пази преднината си англичанина тръгна в атака и само последният гонг спаси Валуев от срама да бъде нокаутиран от противник с над 30 кг по-лек от него.

Хей стана първият англичанин - световен шампион след легендата Ленъкс Люис. И сякаш помъдря. Обяви решението си да се подложи на строг режим, който няма нищо общо с доскорошното му поведение на побойник и плейбой. Защото Дейвид Хей винаги е мечтал само за титлата в тежка категория. Сега е негова. А да се защитава титла е по-трудно, отколкото да се спечели. И той го знае.

Николай Гергов

Няма коментари:

Публикуване на коментар