ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

понеделник, декември 07, 2009

Пари за деца - само ако следваш редовно


Грешка в съдържанието на проектобюджета за 2010 година предизвика негативна реакция у майките-студентки. После текстът беше поправен и официално през 2010 година следващите
майки ще взимат 2880 лв еднократна помощ при раждане и 1200 лв еднократна помощ за всеки близнак.

Помощите се дават единствено за редовните студентки. Това дразни задочниците, които освен това трябва да имат 12-месечен осигурителен стаж. Следването се брои за стаж за редовните студенти. Трудно.

„Има един праг за месечни доходи и ако го надхвърлиш, не получаваш детски помощи. Някой декларира брутен доход 200 лева. Държавата му удържа данък и процент за социално и здравно осигуряване. Накрая сумата става около 150 лева. Но където и да отидеш да декларираш доходи, те не вземат предвид тези пари, а брутната заплата. И си над прага”, оплака се майка на 6-годишно дете относно месечните помощи за деца.

Които са 35 лева.

35 лева?

В чл. 3 на Кодекса за социално осигуряване са записани принципи като задължителност и всеобщност, равнопоставеност на всички. Така ли е всъщност?

Александър Марков

Няма коментари:

Публикуване на коментар