ЧЕСТНО...или нашата програмна статия

„Свободен вестник” е нашият отговор на обвиненията, че младите хора в България са незаинтересовани от случващото около тях.

Прочети повече>

понеделник, декември 07, 2009

Караме я още по жицата


Защо няма безжичен интернет във всички факултети?

Нямаме безжичен интернет. Факултет по журналистика и масова комуникация – Факултет по информация… няма мрежа!

В останалите факултети положението не изглежда по-различно. По думите на ръководителя на информационния център към СУ – Симеон Хинковски, безжичен интернет има на две места в Университета – Факултета по математика и информатика и Стопанския Факултет. Наред е Ректоратът. Останалите чакат…

От Деканата на ФЖМК се затрудняват да отговорят на този въпрос: „Разчупеният релеф на ФЖМК възпрепятства поставянето на интернет.”

От известно време не отговарят и на посочените телефони за връзка. Няма връзка – не само безжична, но и общочовешка с административните лица, отговорни за това и онова. В същото време, технически работник от фирмата, помолена преди време да осигури тази екстра на студенти и преподаватели от ФЖМК, отговаря: „Лятото идвахме с колегите. Трябваше да се погрижим за безжична връзка, но нямаше никого.”

Потърсихме Елена Филчева – PR на Министерството на съобщенията и транспорта. Тя ни прехвърли на Маргарита Николова – отговарящ за проектите, свързани с информационните технология и съобщенията към същото министерство. „Проектът за безжичен интернет приключи още през 2007 година.”, каза ни Маргарита Николова. „Към тази дата са направени 36 университетски hotspots.

Маргарита Николова обясни още, че Софийският университет фигурира на 27-то място сред университетите с достъп до безжичен интернет. Поне знаем, че СУ фигурира в някакъв списък с имена. Данните сочат, че оборудването, предназначено за СУ, е с по-голям капацитет, отколкото на останалите университети. Според Маргарита Николова,
все още няма безжичен интернет навсякъде, тъй като с предимство се смятат факултетите с техническа насоченост!

Маргарита Николова добави още, че според данните безжичен интернет е доставен в университетите от 14 града из цялата страна, като са установени 441 точки за достъп.

Забавянето на снабдителния интернет процес може да се дължи и на факта, че до миналата година в Министерството на съобщенията и транспорта са постъпвали сигнали и оплаквания от преподаватели и студенти, които са били принудени чрез заплащане (!) в съответния университет да получат акаунт за достъп. Тя не поясни за кой университет става дума.

Както вече споменахме, свързахме се с PR на СУ „Св. Климент Охридски” - Симеон Хинковски, който сподели, че тепърва (от 2007 г., когато проектът приключва) предстои изграждането на безжична връзка по факултетите. Начело, разбира се, стои Ректоратът.

Каквото и да се случва в действителност, финансовата криза все някой ден ще утихне. През това време ние ще продължаваме да настояваме, ако не за друго, то поне за интернет! Защото това е нормално за едно цивилизовано общество!

Силвия Никлева

Няма коментари:

Публикуване на коментар